Løpebegrepene du bør kunne

Personlig Trener

Anne Marie er utdannet PT og har god erfaring fra forskjellige treningsformer. Som PT trener hun alle type mennesker i funksjonell styrke og er også fysisk trener i utholdenhet med fokus på kombinasjon av styrke/løping og ernæring for utholdenhetsprestasjon.

SUPERTILBUD: TREN GRATIS UT ÅRET

Det er fort gjort å ikke henge med på alle løpsbegrepene når det snakkes om løping. Her finner du en oversikt over de vanligste begrepene.

Pace

Brukes som oftes i forbindelse med fart pr km. En god indikator på hvor jevn fart du har. I aktiv periode ønsker vi alltid jevn fart. De fleste av oss har kjent på det å starte for hardt eller øke farten når det underveis kjennes bra.

Om man ønsker å avansere bruk av pace kan man tenke fart i forhold til underlag og stigning. Høyere fart på flatere strekker men ikke så høy at det koster for mye til en f eks stigning som kommer senere i løpet. Å bli godt kjent med pace er noe av det beste du kan gjøre for bedret utholdenhetsprestasjon.

Vo2 max

Den høyeste raten oksygen kroppen kan ta opp og forbruke ved anstrengende arbeid per tidsenhet.

  • VO2 max oppgis i ml-1/kg/minutt-1.
  • Elite utholdenhetsutøver: 85 ml/kg/min. Godt utholdenhetstrent mann: 55 m
  • Godt utholdenhetstrent kvinne: 50 ml/kg/min.
Utnyttelsesgrad

Prosentandelen av VO2maks(maksimalt oksygenopptak) som kan utnyttes ved en bestemt varighet. Utnyttingsgrad = Akkumulert VO2 / (VO2maks x tid)

Utnyttingsgrad reduseres med økende varighet  og fører til muskeltretthet og sentral tretthet. Treningseffekter i muskelen ved økt utnyttelsesgrad er at musklaturen blir bedre til å opprettholde en stabil indre miljø i muklaturen og dærmed lengre tid til muskeltretthet.

En bedret utnyttelsesgrad vil også gi økt glykogenlagre og bedret utnyttelse av fettlagrene. Videre vil det også gi økt kapillærtetthet (flere små blodårer) og dermed også økt tilførsel av blod, oksygen og næringsstoffer til musklaturen og evnen til å aktivere musklaturen mer effektivt uten at det koster for mye.

Anaerob terskel

Er den intensiteten du greier å holde relativt høy fart uten at det hoper seg opp melkesyre og at du stivner. Farten du greier å holde på terskel er påvirket av vo2 max og utnyttingsgrad av vo2 max.

En høyere fart ved anaerob terskel med i en spesifikk idrettsform er relatert til bedret utholdenhetsprestasjon. Hensikten er å øke anaerob terskel som en prosent av VO2max selv om endringene som oftest er små. Oksygenopptaket på anaerob terskel vil øke når Vo2max øker. Terskeltrening er spesifikk intensitet i konkurranser med varighet over 40 min eller teknikk trening i konkurransefart. Kombinasjonen av økning i VO2max og løpsøkonomi gir høyere fart på AT. 

Løpsøkonomi

Hvor mye energi som brukes pr meter som oftest målt i oksygenopptak. Styrketrening brukes ofte når man snakker om bedret løpsøkonomi fordi det gjør at musklene ikke blir en begrende faktor pga bedret evne til å bruke størst mulig kraft i lengre tid.

Løpsfrekvens

Løpsfrekvens også kalt stegfrekvens betyr antall steg i minuttet. Det er faktisk mulig å øke hastigheten på steget uten å øke farten. Dette er gunstig for god arbeidsøkonomi fordi du har kortere kontakttid og dermed mindre støtbelastning på musklaturen så fremt at løpsteknikken er god nok. Så lenge stegfrekvensen er effektiv opplever mange at løpsteknikken er mindre viktig.

Normal stegfrekvens er 150-160 steg i minuttet. Optimalt sett kan det økes til 180-190 steg i minuttet. Stegfrekvensen vil påvirkes av høyde. Er du lav er det normalt å ha høyere stegfrekvens. Er man høy har man normalt lavere stegfrekvens.

Se også: Kondisjonstrening for nybegynnere

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Kosthold

Trening og alkohol – går det bra?

Alkohol og trening er to ting som normalt ikke matcher perfekt. Hvorfor er det slik og er det likevel noen praktiske tips som gjør kombinasjonen …

Treningsprogram

Effektiv fullkroppstrening

Her er fullkroppsprogrammet for deg som har trent litt og ønsker en challenge. Øvelsene er satt opp som et supersett, det vil si at du …

Nybegynner

6 enkle tips for å opprettholde motivasjonen

Motivasjonen vil ikke være konstant, og det er flere faktorer som påvirker hvor sterk motivasjon er til å gjennomføre egne mål og ønsker. Her er …

Nybegynner

Hva er motivasjon?

Det er mye snakk om motivasjon når trening dukker opp som et tema. Er man motivert nok til å trene, hvor motivert er du til …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening