Indre og ytre motivasjon

Personlig trener

Kaja har i tillegg til PT-utdanning en bachelor i Idrettspsykologi fra Norges Idrettshøgskole. Med bakgrunn fra turn og ekstremsport har hun erfaring fra hvor mye kropp og hodet henger sammen, og viktigheten av å trene begge deler.
Som PT brenner hun for en helhetlig tilnærming til kunden og at trening skal være mestringsfult og gøy!

TREN FOR 99,- TIL AUGUST

Kort sagt kan vi si at motivasjon er kilden til hvorfor du gjør det du gjør. Vi kan dele motivasjon opp i ulike kategorier ut fra hvilken kilde som fører til at man gjør det man gjør. De to vanligste kategoriene det skilles på er “indre” og “ytre” motivasjon.
Indre motivasjon

Innebærer at drivkraften til at du gjør det du gjør kommer fra deg selv og at du gjør det for egen vinning. Et eksempel er at du trener for å få bedre helse fordi det gir deg tilfredshet å ha en sunn og sterk kropp. Indre motivasjon kjennetegnes ved å gi en større følelse av glede, mestring og overskudd, samt at det viser seg at motivasjonen holdes over lengre tid.

Ytre motivasjon

Kommer av at vi gjennomfører noe fordi andre bestemmer det. Det kan også være for å å anerkjennelse av andre, penger eller belønninger. Man vil altså oppnå noe, men ikke for egen del eller grunnet glede for selve oppgaven/aktiviteten. Dette kjennetegnes ofte med tanker som at man skal eller bør fordi det forventes av andre, eller man setter en forventning til seg selv grunnet hva andre har sagt eller mener. Et eksempel er at du trener fordi legen har sagt det er helsemessig lurt for deg å gå ned noen kilo for å forebygge ulike sykdommer og plager.

Ofte kan disse to kildene til at man motiveres til å gjøre noe henge sammen. Grunnen til at du har en motivasjon for å ha god helse er fordi legen har sagt du bør trene for å forbedre helsekvaliteten din. Etter hvert blir grunnen kanskje at du ønsker å ha god nok helse og være i god nok form for din egen del. Det starter altså med en ytre faktor, som at noen forteller deg at du bør det, for så at det blir en indre motivasjon der du ønsker det for deg selv. Det er helt greit at grunnene stammer fra både indre og ytre faktorer, men det kan være fordelaktig å spørre seg selv hvorfor man gjør det en gjør, og skape en bevissthet om man faktisk ønsker å gjøre det for seg selv.

Selvbestemmelsesteorien

Er en motivasjonsteori utviklet av forskerne Edward Deci og Richard Ryan. Den går ut på at mennesker har tre grunnleggende psykologiske behov. Det er selvbestemmelse (autonomi), mestring (kompetanse) og tilhørighet. Forskerne mener at en vil oppnå indre motivasjon om de tre behovene er oppfylt. For å få en indre motivasjon på trening kan det dermed være lurt å spørre seg selv om disse tingene.

  • Er det du selv som bestemmer at du skal trene og hva slags trening du gjør?
  • Er treningen du gjør utfordrende nok, men fortsatt slik at du mestrer de? Føler du deg kompetent?
  • Føler du en tilhørighet til treningen, stedet eller folkene der? Enten gjennom relasjoner til en trener, en treningspartner, et senter eller på et idrettslag.

Finn dine egne behov for hvorfor du vil trene, eller leve en mer aktiv livsstil. Det er viktig at grunnene også kommer fra deg selv. Tenk at aktiviteten eller treningen du gjør skal være gøy, mestringsfull, samtidig som det gir deg nok utfordring og et overskudd. Prøv ut ulike treningsformer og aktiviteter for å finne ut hva du foretrekker, og gjerne varier mellom ulike varianter. Det er helt greit at du ønsker å oppnå noe for andre eller av ytre faktorer, men sørg for at du også velger dette for deg selv.

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Styrke

Knebøy for sterk og spretten rumpe!

Knebøy er superøvelsen som trener både rumpe og lår. I denne artikkelen skal vi se på hvordan du kan utføre knebøy-øvelsen for å få maks ...
Treningsprogram

Kondisjon og styrketrening på 45 min

De fleste som er innom et treningssenter, bruker mellom 45 og 60 minutter på treningsøkta. På den tiden får du gjort masse bra trening. Her ...
Kondisjon

10 000 meter på stakemaskin

Klarer du å stake 10 000 meter på stakemaskin så er du seig! Stakemaskinen har blitt et meget populært treningsapparat fordi det er skånsomt samtidig ...
Kondisjon

Trappemaskin – Tøft og effektivt kondisjonsapparat

Trappemaskinene, eller stepmaskinen, ble lansert på treningssentre rundt om i verden for mer enn 40 år siden. Den var veldig populær gjennom hele 80-tallet, men ...

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring