Hvordan skape fremgang?

Personlig trener

Dan har en bachelor i idrett, ernæring og helse og utdannet som personlig trener. Med høy kompetanse og god formidlingsevne passer han på at trening skal være et av dagens høydepunkter for kundene sine. Han brenner for å ta de gjennom en tøff, variert og morsom treningshverdag for oppnå de resultatene og målene som settes.

TREN GRATIS TIL JUNI

Jevnlig styrketrening bidrar til flere fordeler og helsegevinster, og de fleste som starter med styrketrening, enten om det er på et treningssenter eller hjemme, vil oppleve rask og god fremgang i muskelstyrken. Men majoriteten av oss vil kanskje kjenne på at vi når en «topp» i styrken, og deretter stagnerer.

I denne artikkelen vil jeg ta for meg 5 gode punkter for å skape en videre fremgang i styrketreningen.

1. Fokus på teknikk

Teknikk er førsteprioritet før vi begynner å legge på tunge vekter. God teknikk gir et bedre utbytte av øvelsene og færre “energilekkasjer”. Skal en ha god progresjon i f-eks løping, må man også terpe på teknikken for å få en bedre effekt av treningen, og det samme gjelder for styrketrening. Er man usikker kan det være lurt å ta kontakt med en personlig trener for å kvalitetssikre teknikken.

2. Øk intensiteten gradvis

Kroppen tilpasser seg den belastningen vi gir den. For at kroppen skal bli sterkere og håndtere tyngre vekter, må vi også utfordre muskulaturen ved å øke intensiteten (intensitet i styrke = belastning/vekt) i de ulike øvelsene. Dersom vi trener på samme intensitet er sjansen stor for at vi stagnerer, dermed kan det være hensiktsmessig å øke belastningen, for eksempel hver uke. Her anbefaler jeg å øke med 0.5-2kg.

3. Tren på de svake problemområdene

I veldig mange settinger gjør vi kanskje kun hoved øvelsen (i dette tilfelle knebøy), dermed glemmer vi kanskje å gjøre assisterende øvelser som har fokus på de svake områdene. Ett praktisk eksempel kan være at vi er kjempesterke i lår og kan presse mange kg i beinpress, men sliter med å løfte tungt i knebøy. Her kan det være at korsryggen vår ikke er vant med den belastningen som tilføres under knebøy. I en beinpress vil korsryggen være støttet mot sete, som betyr minimal belastning på korsryggen. Her vil det da være gunstig å rette mer oppmerksomhet til korsryggen. En fin øvelse kan da være liggende rygghev på gulvet, eller på en terapiball.

4. Øk frekvensen

Å trene styrke 1 gang i uken vil over tid gi mindre progresjon i muskelstyrken, og heller opprettholde det man har klart å bygge opp. Dersom du har mulighet, prøv å snik inn 1-2 økter ekstra, helst 2 dager i uken. Når vi øker frekvensen vil vi også hyppigere terpe på teknikk, og vi har mer rom for å variere, som er punkt nr 5.

5. Variasjon

Variasjon kan virke som et motiverende verktøy for mange. Å trene akkurat samme øvelse, med samme belastning, antall serier og repetisjoner til enhver tid er svært ensformig, og kanskje en av grunnene til at vi står fast i progresjonen. Trener vi 2 dager i uken, kan f-eks den første økta være en litt tyngre økt, hvor vi gjør færre repetisjoner, men øker belastningen, også kan den andre økta være en lettere økt med mer volum, hvor vi gjør flere repetisjoner. Vi kan også variere øvelsesutvalget. I stedet for å gjøre en tradisjonell knebøy hver eneste økt, kan vi innimellom bytte ut øvelsen med f-eks frontbøy (hvor stangen nå er foran kroppen og hviler på fremre del av skuldre), eller utfall.

Hvordan lage sitt eget treningsprogram?

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Evolution

Barnevennlig trening

Som regel trener barn og voksne hver for seg; barna i idretten og de voksne trener på treningssenter eller utendørs. Av og til kan det …

Styrke

Oppvarming til styrketrening

Jeg ser mange som varmer opp på sykkel eller tredemølle før styrkeøkta. Personlig foretrekker jeg å bruke dynamiske tøyeøvelser. Ved å tøye med bevegelse før …

Kondisjon

Oppskrift på perfekt intervall

Her er hjelpen du trenger

Evolution

Pulsmåling – Uegnet til forbrenningsberegning

Pulsmåling er primært et verktøy for å som hjelper oss både til å styre intensiteten i kondisjonstreningen og gi indikasjoner på formutvikling. Likevel brukes pulsverdiene …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

EnglishNorwegian

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening