Hvordan kan trening bidra til å redusere stress?

Personlig trener

Kaja har i tillegg til PT-utdanning en bachelor i Idrettspsykologi fra Norges Idrettshøgskole. Med bakgrunn fra turn og ekstremsport har hun erfaring fra hvor mye kropp og hodet henger sammen, og viktigheten av å trene begge deler.
Som PT brenner hun for en helhetlig tilnærming til kunden og at trening skal være mestringsfult og gøy!

TREN GRATIS I 14 DAGER

8 grunner til at trening bidrar til å redusere og håndtere stress

Fysisk avreagering:

Trening gir en mulighet for kroppen å frigjøre oppsamlet spenning og energi. Gjennom fysisk aktivitet, som for eksempel løping, sykling eller styrketrening, kan du frigjøre stresshormoner og endorfiner, som bidrar til å forbedre humøret og redusere angst. Du kan se på det som at nervesystemet slapper av med trening og fysisk aktivitet.

Bedre søvn

Regelmessig trening kan hjelpe deg med å sove bedre. Det forbedrer søvnkvaliteten og kan hjelpe deg med å sovne raskere. God søvn er viktig for å redusere stressnivået.

Mestring av kroppen:

Trening kan hjelpe deg med å føle deg mer i kontroll over kroppen din. Dette kan gi en følelse av mestring og selvtillit, som kan redusere følelsen av hjelpeløshet som ofte følger med stress.

Mental avkobling:

Trening kan føre til en følelse av mental avkobling. Det gir deg en pause fra stressende tanker og bekymringer og lar deg fokusere på bevegelsen og øvelsen i øyeblikket. Der fokuset er går også energien.

Hormonregulering:

Fysisk aktivitet kan bidra til å regulere hormonnivåene i kroppen, inkludert stresshromoner som kortisol og adrenalin. Regelmessig trening kan bidra til å redusere overproduksjon av disse hormoene.

Endorfinfrigjøring:

Trening utløser frigjøringen av endorfiner, kroppens naturlige “lykkehormoner”. Dette kan forbedre humøret og redusere følelsen av stress og angst.

Sosial støtte:

Å delta i treningsaktiviteter med andre mennesker kan gi en følelse av samhørighet og sosial støtte, som også kan hjelpe med å redusere stress.

Forbedret konsenstrasjon og fokus:

Trening kan hjelpe deg med å forbedre din evne til å konsentrere deg og fokusere på oppgaver, noe som kan bidra til å håndtere stressende situasjoner bedre.

Det er viktig å merke seg at fordelene av trening for stressmestring ikke nødvendigvis krever ekstremt intensive økter. Selv moderat fysisk aktivitet som en spasertur, yoga eller svømming, kan bidra til å redusere stress. Det beste er å finne en treningsform som du liker og som passer for deg, slik at du kan opprettholde en jevn treningsrutine. Tenk at aktiviteten eller treningen du foretar deg skal oppleves som en frisone og avkobling fra andre ting i hverdagen. 

Om treningen blir påtvunget kan det forverre stresset. Hver obs på at treningen ikke øker summen av totalbelastningen over egen tåleevne, men at det blir et tilskudd for å håndtere andre belastninger i livet. Som med alle stressmestringsteknikker, kan det også være nyttig å kombinere trening og fysisk aktivitet med andre strategier som avslapniningsteknikker, et næringsrikt og sunt kosthold i tillegg tilstrekkelig med søvn for å oppnå best mulige resultater.

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Nybegynner

Økt hvileforbrenning – er det mulig?

Hvileforbrenning er den mengden energi/ det antall kcal et mennesket forbrenner når man er i hvile, for eksempel ligger eller sitter helt stille. For de …

Kondisjon

4×4 i motbakke

Varianter av 4 x 4 Det har kommet en rekke varianter av denne økta, oftest med kortere intervall lengder siden 4 minutter kan være veeeeldig …

Treningsprogram

Helkropp på ett kvarter – uten utstyr

Her er fem øvelser som passer perfekt for en kjapp hjemmetreningsøkt for overkroppen. Du trenger kun egen kropp og et par møbler for å ha …

Treningsprogram

1 time kombinert kondis og styrke

Her er økta for deg som liker å presse mye inn på en times trening! Du vil ha mye av alt og det får du …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening