At kroppen forandrer seg med årene er vanskelig å unngå, men du kan holde deg ung lenge med noen enkle grep.
Når vi blir eldre reduseres produksjonen av testosteron, sammen med den anabole responsen på styrketrening og muskelproteinsystensen, gjenopprettingsfasen til muskulaturen etter anstrengelse. Samtidig øker behovet for restitusjon, noe som betyr at du kanskje ikke er i stand til å trene like hyppig og hardt som før.
Summa summarum betyr det at potensialet for muskelvekst og styrke hos folk flest er mindre når du har rundet 60 enn da du var i 20-årene. Men det vil ikke si at du ikke kan få gode resultater av styrketrening likevel. Personer mellom 35 og 50 år kan utvikle omtrent like mye muskelmasse som en på 20 dersom trening, kosthold og livet generelt ligger til rette for det. Og det er nettopp dette som er problemet for mange.
Rent fysisk har menneskekroppen et potensiale til holde seg ungdommelig til langt forbi pensjonsalder, med forbehold. Hos de aller fleste er det nemlig endringer i livssituasjon eller miljø som gjør at trening blir bortprioritert og at ernæring blir vanskeligere å planlegge, og det er ikke så rart. For det er annerledes å være student og fri som fuglen i 20-årene, og på det å starte i ny jobb samtidig som å bli forelder i 30-årene. Slike omveltninger kan ofte gå på bekostning av blant annet trening, noe som resulterer i at kroppen endrer seg mer og fortere.
Hvis du er en av dem som har hatt et langt opphold fra treningssenteret, og du tenker at det nå er for sent, kan jeg til slutt berolige deg med følgende: Studier har vist at mennesker over 90 år(!) kan øke både muskelmasse og styrke ved regelmessig styrketrening.
Alder er ingen unnskyldning. Hvis du trener styrke regelmessig, spiser godt og hviler tilstrekkelig, vil det bremse (til og med reversere) de negative effektene ved aldring. Uansett hvor gammel du er, er det alltid rom for forbedring.