Økt hvileforbrenning – er det mulig?

Treningsekspert

Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

TREN FOR KUN 49,- TIL NOVEMBER

Hvileforbrenning er den mengden energi/ det antall kcal et mennesket forbrenner når man er i hvile, for eksempel ligger eller sitter helt stille. For de fleste mennesker utgjør hvileforbrenningen den største andelen av det totale kcal forbruket per døgn. Derfor vil det for mange være av stor interesse å kunne øke hvileforbrenningen slik at det totale kcal forbruket per døgn øker, men er det mulig?

Normal hvileforbrenning

Det kreves avansert måleutstyr for å måle hvileforbrenning, men basert på tilgjengelige undersøkelser og praktisk testing, er det grunn til å tro at de fleste voksne nordmenn har en hvileforbrenning som ligger på ca 0,8 kcal per kg kroppsvekt per time. Om du veier 100 kg betyr det at du har en hvileforbrenning per time på ca 80 kcal (100kg x 0,8 kcal x 1 time).

Potensiell økning i hvileforbrenning

Fra testing av personer som trener seg til bedre form, spesielt bedre kondisjon, vet vi at det er mulig å øke hvileforbrenningen noe. Det ser ut som den for utrente kan øke fra 0,8 kcal per kg kroppsvekt per time (se over) og opp til 0,85 kcal per kroppsvekt per time. For enkelte kan økningen være enda høyere! Fra 0,8 til 0,85 kcal høres ikke så mye ut, men på et døgn og en hel uke, blir det en god del, bare se på tabellene under!

Normal hvileforbrenning

Her er estimatene som er gjort fo å beregne din hvileforbrenning basert på kroppsvekt og med utgangspunkt i at formen/kondisjonen ikke er veldig god.

Forhøyet hvileforbrenning

Dersom du kommer i merkbart bedre form, har trolig også hvileforbrenningen økt en del. Det er rimelig å anta at den kan ha økt fra 0,8 kcal per kg kroppsvekt per time til 0,85 kcal per kg kroppsvekt per time. 

NB! Vi kan ikke garantere at dette skjer, men det er grunn til å tro at du får en økning i hvileforbrenning dersom kondisjonen din blir bedre. I tabellen ser du hvilke utslag dette gir per time, døgn, uke og måned.

Som du ser: Ganske heftige utslag på forbrenningen både per døgn, uke og måned. Om målet er å trene seg til bedre/ lettere vektkontroll, vil dette trolig være veldig interessant!

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Nybegynner

KLART DU SKAL KOSE DEG I FERIEN

Vi har akkurat gått inn i juli måned og ferietiden er i gang for fullt. For de fleste av oss er forventningene store om mye ...
Nybegynner

Sterk nok til å stå i jobb

Visste du at muskel- og skjelettlidelser topper sykemeldingsstatistikken her i Norge? I tillegg er andelen sykemeldte i Norge høy sammenlignet med andre europeiske land. Hva ...
Styrke

Pullups på 1-2-3

Pullups er en fantastisk øvelse for å bygge overkroppsstyrke, spesielt i rygg og armer. Enten du jobber mot din første pullup eller ønsker å øke ...
Nybegynner

“Urettferdig” hvileforbrenning

Hvorfor har noen høyere forbrenning enn andre? Hvorfor ser det ut som om enkelte kan “spise hva de vil” uten at de legger på seg? ...

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring