Økt hvileforbrenning – er det mulig?

Treningsekspert

Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

TREN FOR 49,- TIL JUNI

Hvileforbrenning er den mengden energi/ det antall kcal et mennesket forbrenner når man er i hvile, for eksempel ligger eller sitter helt stille. For de fleste mennesker utgjør hvileforbrenningen den største andelen av det totale kcal forbruket per døgn. Derfor vil det for mange være av stor interesse å kunne øke hvileforbrenningen slik at det totale kcal forbruket per døgn øker, men er det mulig?

Normal hvileforbrenning

Det kreves avansert måleutstyr for å måle hvileforbrenning, men basert på tilgjengelige undersøkelser og praktisk testing, er det grunn til å tro at de fleste voksne nordmenn har en hvileforbrenning som ligger på ca 0,8 kcal per kg kroppsvekt per time. Om du veier 100 kg betyr det at du har en hvileforbrenning per time på ca 80 kcal (100kg x 0,8 kcal x 1 time).

Potensiell økning i hvileforbrenning

Fra testing av personer som trener seg til bedre form, spesielt bedre kondisjon, vet vi at det er mulig å øke hvileforbrenningen noe. Det ser ut som den for utrente kan øke fra 0,8 kcal per kg kroppsvekt per time (se over) og opp til 0,85 kcal per kroppsvekt per time. For enkelte kan økningen være enda høyere! Fra 0,8 til 0,85 kcal høres ikke så mye ut, men på et døgn og en hel uke, blir det en god del, bare se på tabellene under!

Normal hvileforbrenning

Her er estimatene som er gjort fo å beregne din hvileforbrenning basert på kroppsvekt og med utgangspunkt i at formen/kondisjonen ikke er veldig god.

Forhøyet hvileforbrenning

Dersom du kommer i merkbart bedre form, har trolig også hvileforbrenningen økt en del. Det er rimelig å anta at den kan ha økt fra 0,8 kcal per kg kroppsvekt per time til 0,85 kcal per kg kroppsvekt per time. 

NB! Vi kan ikke garantere at dette skjer, men det er grunn til å tro at du får en økning i hvileforbrenning dersom kondisjonen din blir bedre. I tabellen ser du hvilke utslag dette gir per time, døgn, uke og måned.

Som du ser: Ganske heftige utslag på forbrenningen både per døgn, uke og måned. Om målet er å trene seg til bedre/ lettere vektkontroll, vil dette trolig være veldig interessant!

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Kondisjon

10 000 meter på stakemaskin

Klarer du å stake 10 000 meter på stakemaskin så er du seig! Stakemaskinen har blitt et meget populært treningsapparat fordi det er skånsomt samtidig …

Kondisjon

Trappemaskin – Tøft og effektivt kondisjonsapparat

Trappemaskinene, eller stepmaskinen, ble lansert på treningssentre rundt om i verden for mer enn 40 år siden. Den var veldig populær gjennom hele 80-tallet, men …

Kondisjon

Kvinners maksimale forbrenningsevne

Menneskers evne til å trene hardt og dermed forbrenne mye, avhenger av flere faktorer uavhenging av kjønn, men her skal vi ta et lite dykk …

Treningsprogram

Ryggtrening med strikk

Ofte glemmer vi å trene ryggen når vi trener styrke. Kanskje er det fordi vi ikke ser den like godt som brystkassa og magen, men …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring