Hva er stress?

Personlig trener

Kaja har i tillegg til PT-utdanning en bachelor i Idrettspsykologi fra Norges Idrettshøgskole. Med bakgrunn fra turn og ekstremsport har hun erfaring fra hvor mye kropp og hodet henger sammen, og viktigheten av å trene begge deler.
Som PT brenner hun for en helhetlig tilnærming til kunden og at trening skal være mestringsfult og gøy!

TREN FOR 49,- TIL JUNI

Stress kan forklares som en belastning på kroppens tåleevne. Det kan oppleves som både en fysiologisk og psykologisk reaksjon som oppstår når en person opplever en ubalanse mellom kravene som stilles til dem og deres evne til å takle disse kravene.

Er stress negativt?

Stress er i utgangspunktet ikke noe negativt i seg selv. Det er det som får oss til å bli ekstra skjerpet når vi skal prestere, både i kroppen og i hodet. Stress er en naturlig del av livet og kan oppstå som svar på ulike utfordringer, endringer og press i hverdagen.

Stressreaksjonen aktiverer kroppens “kamp-eller-flukt” respons, som er en adaptiv mekanisme som hjelper oss å takle potensielle farer og utfordringer. Under stress frigjør kroppen hormoner som adrenalin og kortisol, som øker hjertefrekvensen, øker blodtrykket, øker blodtilførselen til musklene og øker oppmerksomheten og våkenheten. Dette er nyttig når vi må håndtere akutte situasjoner, for eksempel en nødsituasjon eller en fysisk trussel. Imidlertid kan vedvarende eller kronisk stress, som oppstår over tid, ha negative konsekvenser for helsen.

Langvarig stress eller kronisk stress er knyttet til en rekke fysiske og psykiske helseproblemer, inkludert:

  • Angst og depresjon
  • Søvnproblemer
  • Hjerte- og karsykdommer
  • Fordøyelsesproblemer
  • Redusert immunsystemfunksjon
  • Vektøkning
  • Hodepine
  • Muskelspenninger og smerter
Reagerer vi likt på stress?

Mennesker reagerer forskjellig på stress, og hva som oppleves som stressende for en person, kan være annerledes for en annen.  Årsaker som økt/stor arbeidsbelastning, personlige forhold, økonomiske bekymringer, helseproblemer og livsendringer kan ofte føre til langvarig og kronisk stress.  Det er derfor viktig å finne ut hva som stresser deg, kanskje det til og med er en kombinasjon av flere ting, for så å utvikle noen mestringsstrategier for å håndtere stresset effektivt.

Første steg er å spørre deg selv om hva det er som gir deg ro, for så å se om det er noe du kan starte å gjøre mer av, eventuelt om det er noe i din hverdag du kan gjøre mindre av for å få mer overskudd til de viktigste tingene. Det finnes ulike øvelser og avslapningsteknikker for å håndtere stress, men samtidig er god søvn, et næringsrikt og sunt kosthold, fysisk aktivitet og støtte fra venner og familie viktige bidragsytere for å håndtere stress i hverdagen.

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Kondisjon

10 000 meter på stakemaskin

Klarer du å stake 10 000 meter på stakemaskin så er du seig! Stakemaskinen har blitt et meget populært treningsapparat fordi det er skånsomt samtidig …

Kondisjon

Trappemaskin – Tøft og effektivt kondisjonsapparat

Trappemaskinene, eller stepmaskinen, ble lansert på treningssentre rundt om i verden for mer enn 40 år siden. Den var veldig populær gjennom hele 80-tallet, men …

Kondisjon

Kvinners maksimale forbrenningsevne

Menneskers evne til å trene hardt og dermed forbrenne mye, avhenger av flere faktorer uavhenging av kjønn, men her skal vi ta et lite dykk …

Treningsprogram

Ryggtrening med strikk

Ofte glemmer vi å trene ryggen når vi trener styrke. Kanskje er det fordi vi ikke ser den like godt som brystkassa og magen, men …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring