Vann eller sportsdrikk til kondisjonstreningen?

Treningsekspert

Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

TILBUD: TREN GRATIS TIL FEBRUAR

Hva slags drikke trenger du når du trener kondisjon? Er vann greit eller bør du drikke sportsdrikk, cola eller noe annet?
Over eller under en times varighet?

På treninger opp mot en time, holder det som regel greit med vann dersom du har spist og drukket normalt i forkant av treninga. Hvis du skal trene mer enn en time, bør du sannsynligvis ha tilgang på sportsdrikk. Sportsdrikk er lurt fordi du på lengre økter trenger påfyll av karbohydrater, salt og vann. Etterfylling av karbohydrater er nødvendig for å kunne opprettholde ønsket intensitet gjennom hele økta, spesielt i relativt harde økter. Tilførsel av salt trengs for å kompensere for det saltet som mistes via svette. Salt er nødvendig blant annet for å kunne ta opp vannet du drikker (salt ”trekker til seg vann”). Endringer i blodets saltkonsentrasjon vil derfor påvirke væskebalansen. Sist, men ikke minst trenger du væske/vann for å opprettholde blodvolumet (mengden blod i kroppen) slik at hjertet kan pumpe nok blod med tilstrekkelig oksygen og næring til musklene du bruker når du beveger deg.

Sportsdrikk - sterk eller svak?

Du trenger som regel verken sterk eller svak blanding, men ”akkurat passe”. Hvis blandingen er for svak, blir inntaket av salt og sukker for lite til å dekke behovet ditt og er den for sterk, kan væsken bli ”liggende” i magen uten at innholdet tas opp i blodbanen slik du er avhengig av. Ferdigblandede drikker har som regel en gunstig konsentrasjon, men hvis du blander selv, skal blandingen inneholde ca 6% sukker. Dersom du blander sportsdrikken sterkere (mer karbohydrat), kan det forsinke opptaket av væske og sukker fra tarmene, så det er en dårlig ide med mindre du skal trene lenge i kaldt klima.

Det finnes et stort utvalg av sportsdrikk med ulike smaker og sammensetninger. Stort sett alle inneholder både karbohydrater og salt så du kan sannsynligvis konsentrere deg mest om å finne fram til den smaken du liker best når du trener.

Lurer du på hvordan du burde spise rundt trening? Lytt her.

 

 

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Nybegynner

Hvordan kan trening bidra til å redusere stress?

8 grunner til at trening bidrar til å redusere og håndtere stress Fysisk avreagering: Trening gir en mulighet for kroppen å frigjøre oppsamlet spenning og …

Kondisjon

Brenn 500 kcal gående eller joggende!

500 kcal tar litt tid å forbrenne, men her har du 2 måter å gjøre det hvis du liker å gå eller jogge. I øktene …

Nybegynner

Hva er stress?

Stress kan forklares som en belastning på kroppens tåleevne. Det kan oppleves som både en fysiologisk og psykologisk reaksjon som oppstår når en person opplever …

Styrke

Styrketrening: En kilde til utallige fordeler

Når du hører ordet “styrketrening”, kan det hende at du ser for deg muskuløse bodybuildere som løfter blytungt på et treningssenter. Men sannheten er at …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening