“Urettferdig” hvileforbrenning

Treningsekspert

Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

TREN FOR KUN 49,- TIL NOVEMBER

Hvorfor har noen høyere forbrenning enn andre? Hvorfor ser det ut som om enkelte kan “spise hva de vil” uten at de legger på seg?

Hvorfor ulik forbrenning?

Denne tilsynelatende urettferdige forbrenningsevnen kan ha mange forklaringer: Noen ganger er det så enkelt som at de som tilsynelatende har høy forbrenning faktisk trener ganske mye og således kan spise noe mer enn andre uten å gå opp i vekt. Andre ganger kan det være så enkelt som at man har veldig god kontroll på matinntaket slik at store enkeltmåltider reguleres med et lavere matinntak i de neste måltidene.

God kondisjon = høy hvileforbrenning?

En annen og mer interessant faktor, kan være fysisk form og spesielt kondisjonsformen. Vi skal se nærmere på hvordan kondisjon muligens kan påvirke hvileforbrenningen i positiv retning dersom du forbedrer kondisjonsformen. Vi skal vise hvileforbrenningstall for tre formkategorier: Dårlig, middels og god. Vær klar over at det alltid vil være individuelle avvik og grensen for de ulike formkategoriene vil være flytende, men tallene gir indikasjoner.

Hvileforbrenning dårlig kondisjon

Er kondisen dårlig, er det sannsynlig at du har en hvileforbrenning på ca 0,8 kcal per kg kroppsvekt per time. Om du veier 80 kg betyr det at du har en hvileforbrenning per time på ca 64 kcal (80kg x 0,8 kcal x 1 time). I tabellen ser du hva ulike «vektklasser» vil ha i hvileforbrenning blir per time og døgn.

Hvileforbrenning middels kondisjon

Er kondisen bedre, er hvileforbrenningen nærmere 0,85 kcal per kg kroppsvekt per time. Om du veier 80 kg betyr det at hvileforbrenning per time blir litt høyere; ca 68 kcal (80kg x 0,85 kcal x 1 time). I tabellen ser du hva ulike «vektklasser» i dårlig får i hvileforbrenning blir per time og døgn med litt bedre form. Tabellen viser også økning sammenlignet med dårlig form.

Hvileforbrenning god kondisjon

Er kondisen bra, kan hvileforbrenningen løfte seg enda litt opp: Ca 0,9 kcal per kg kroppsvekt per time. Ved kroppsvekt 80 kg blir hvileforbrenning per time blir da ca 72 kcal (80kg x 0,9 kcal x 1 time). I tabellen ser du hva ulike «vektklasser» i god kondisform får i hvileforbrenning sammenlignet med dårlig form per time og døgn.

Hvordan øke hvileforbrenningen?

Om du trener slik at du får et sterkere hjerte og bedre kondisjon, vil du raskt få både mer overskudd og kapasitet til de fleste gjøremål. I tillegg vil du trolig ha påvirket hvileforbrenningen din til å bli større. Verdt å gi det et forsøk?

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Nybegynner

KLART DU SKAL KOSE DEG I FERIEN

Vi har akkurat gått inn i juli måned og ferietiden er i gang for fullt. For de fleste av oss er forventningene store om mye ...
Nybegynner

Sterk nok til å stå i jobb

Visste du at muskel- og skjelettlidelser topper sykemeldingsstatistikken her i Norge? I tillegg er andelen sykemeldte i Norge høy sammenlignet med andre europeiske land. Hva ...
Styrke

Pullups på 1-2-3

Pullups er en fantastisk øvelse for å bygge overkroppsstyrke, spesielt i rygg og armer. Enten du jobber mot din første pullup eller ønsker å øke ...
Nybegynner

“Urettferdig” hvileforbrenning

Hvorfor har noen høyere forbrenning enn andre? Hvorfor ser det ut som om enkelte kan “spise hva de vil” uten at de legger på seg? ...

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring