Trening – en boost for immunsystemet ditt?

Personlig Trener

Hanna Gehrke er personlig trener og senterleder på Evo Nannestad og har flere års erfaring innen styrketrening. Hun legger stor vekt på trening for funksjonalitet og for best mulig fysisk og psykisk helse. Når hun trener sammen med kundene sine er det viktig for henne å skape mestringsfølelse og et positivt mindset som bidrar til mer selvbevissthet og økt overskudd i hverdagen til kundene.

TREN GRATIS TIL AUGUST

Nå er vi midt i influensasesongen og det er ikke lett å holde seg frisk. Mange opplever sykdom i familien eller på jobb.  Kan vi forebygge infeksjoner og styrke immunsystemet vårt med målrettet trening og kosthold?

Immunsystemet vårt er ganske kompleks, og det er mange faktorer som påvirker, når vi blir utsatt mot infeksjoner, hvor bra kroppen håndterer virus og bakterier. Noen av disse faktorene kan vi påvirke aktivt, men ikke alle. Trening kan ha positive effekter på immunsystemet vårt så lenge som vi ikke overdriver og trener for hardt – da kan det gå i motsatt retning og faktisk svekke immunsystemet vårt.

De som driver med utholdenhetstrening har kanskje hørt om begrepet «open window». Dette beskriver et midlertidig svekket immunforsvar rett etter en intensiv og langvarig treningsøkt. Denne tilstanden kan vare fra 3 opptil 72 timer etter en hard treningsøkt og beskriver en periode der sjansen for å bli syk, er større enn normalt hvis vi utsettes for visse bakterier eller virus.

Overdreven intensiv og langvarig utholdenhetstrening kan også føre til et kronisk nedsatt immunforsvar og økt risiko for luftveisinfeksjoner.

Moderat til middels intensive utholdenhetsøkter som en rask gåtur eller en joggetur kan derimot ha positive effekter. Teorien er at når vi beveger oss, øker vi blodsirkulasjonen i kroppen og med dette også sirkulasjonen av hvite blodceller som transporteres med blodet. Hvite blodceller er med å bekjempe infeksjoner i kroppen. I tillegg kan trening også ha positive effekter på stressnivået i kroppen som også påvirker immunforsvaret.

Hva kan vi gjøre for å ha et sterkest mulig immunsystem?

Bortsett fra regelmessig moderat til middels intensiv trening, er det lurt å spise et balansert kosthold. Det er ikke bare enkelte matvarer eller vitaminer som er viktig, men vanen av å spise generelt sunt og variert, så du får et optimalt opptak av alle vitaminer og næringsstoffer. I tillegg er det viktig med restitusjon, 7-9 timer med søvn hver natt vil være optimalt.

Ønsker du å lære mer? Ta en titt på podkasten vår.

 

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Treningsprogram

Veien til 500 kalorier – Sykkel

Artikkelserien “veien til 500 kcal” er laget i samarbeid med Polar. Jeg tester ulike treningsaktiviteter for å nå 500 forbrente kalorier. I podcasten Evolution oppsummerer …

Fysioterapi

Forebygging av knesmerter

Vanlige årsaker til knesmerter kan være idrettsskader, overbelastning eller slitasjeforandringer på brusken i kneleddet. Knesmerter som oppstår i forbindelse med fysisk aktivitet, trening og idrett …

Styrke

Ødelegger kondisjonstrening for fremgang i styrke?

“Kondisjonstrening ødelegger for fremgangen din på styrke og muskelvekst” er noe du kanskje har lest eller hørt fra noen som trener med fokus på nettopp …

Evolution

Tren gjennom svangerskapet

I løpet av de siste 25 årene har flere forskningsstudier vist betydelige fordeler ved fysisk aktivitet og trening under og etter svangerskapet for både mor …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening