Trening – en boost for immunsystemet ditt?

Personlig Trener

Hanna Gehrke er personlig trener og senterleder på Evo Nannestad og har flere års erfaring innen styrketrening. Hun legger stor vekt på trening for funksjonalitet og for best mulig fysisk og psykisk helse. Når hun trener sammen med kundene sine er det viktig for henne å skape mestringsfølelse og et positivt mindset som bidrar til mer selvbevissthet og økt overskudd i hverdagen til kundene.

Nå er vi midt i influensasesongen og det er ikke lett å holde seg frisk. Mange opplever sykdom i familien eller på jobb.  Kan vi forebygge infeksjoner og styrke immunsystemet vårt med målrettet trening og kosthold?

Immunsystemet vårt er ganske kompleks, og det er mange faktorer som påvirker, når vi blir utsatt mot infeksjoner, hvor bra kroppen håndterer virus og bakterier. Noen av disse faktorene kan vi påvirke aktivt, men ikke alle. Trening kan ha positive effekter på immunsystemet vårt så lenge som vi ikke overdriver og trener for hardt – da kan det gå i motsatt retning og faktisk svekke immunsystemet vårt.

De som driver med utholdenhetstrening har kanskje hørt om begrepet «open window». Dette beskriver et midlertidig svekket immunforsvar rett etter en intensiv og langvarig treningsøkt. Denne tilstanden kan vare fra 3 opptil 72 timer etter en hard treningsøkt og beskriver en periode der sjansen for å bli syk, er større enn normalt hvis vi utsettes for visse bakterier eller virus.

Overdreven intensiv og langvarig utholdenhetstrening kan også føre til et kronisk nedsatt immunforsvar og økt risiko for luftveisinfeksjoner.

Moderat til middels intensive utholdenhetsøkter som en rask gåtur eller en joggetur kan derimot ha positive effekter. Teorien er at når vi beveger oss, øker vi blodsirkulasjonen i kroppen og med dette også sirkulasjonen av hvite blodceller som transporteres med blodet. Hvite blodceller er med å bekjempe infeksjoner i kroppen. I tillegg kan trening også ha positive effekter på stressnivået i kroppen som også påvirker immunforsvaret.

Hva kan vi gjøre for å ha et sterkest mulig immunsystem?

Bortsett fra regelmessig moderat til middels intensiv trening, er det lurt å spise et balansert kosthold. Det er ikke bare enkelte matvarer eller vitaminer som er viktig, men vanen av å spise generelt sunt og variert, så du får et optimalt opptak av alle vitaminer og næringsstoffer. I tillegg er det viktig med restitusjon, 7-9 timer med søvn hver natt vil være optimalt.

Ønsker du å lære mer? Ta en titt på podkasten vår.

 

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

FEBRUAR TILBUD

TREN FOR 49,- TIL APRIL

Mest populære artikler

Evolution

Vann eller sportsdrikk til kondisjonstreningen?

Hva slags drikke trenger du når du trener kondisjon? Er vann greit eller bør du drikke sportsdrikk, cola eller noe annet? Over eller under en …

Evolution

Hverdagsmosjon – Hvor mye har det å si?

Regelmessig fysisk aktivitet har vist seg å ha mange positive helseeffekter. Å ta seg en tur i parken, gå en rask runde eller sykle til …

Styrke

Geniale treningsapper 2023

Her finner du den som passer deg

Evolution

2 Gode grunner til å bruke PT

Hva kan en personlig trener tilby deg som du selv ikke er i stand til å levere? Jeg vil nedenfor liste opp 2 nye punkter …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

EnglishNorwegian

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening