Styrk ryggen med 5 øvelser

80% opplever ryggsmerter!
Carina Carlsen EVO
Personlig trener

Carina er personlig trener og mental trener gjennom AFPT og RAW Performance. Gjennom lang erfaring og bred faglig kunnskap legger hun til rette for trening blant alle i befolkningen. Fokuset hennes ligger på mennesket gjennom å tilby både mental og fysisk trening.

TREN GRATIS I 14 DAGER

80% av befolkingen vil oppleve en episode med ryggsmerter i løpet av livet. I løpet av de to første ukene etter en akutt smerteepisode vil de fleste oppleve en betydelig forbedring av sine symptomer. Opptil 85% vil være helt bra innen 3 mnd. Dette kan kanskje virke rart, men vi vet nå at mer smerte ikke alltid betyr mer skade.

To individer kan faktisk ha samme skade men oppleve helt forskjellig grad av smerte. Hvor mye smerte vil variere ut fra en rekke faktorer som inkluderer situasjonen som smerten oppstod, tidligere smerteopplevelser, humøret ditt, engstelser, fysisk form, stressnivå og hvordan man mestrer plagene.

Mennesker med ryggsmerter tror ofte at aktiviteter som løfting, bøying og vridninger er farlig og bør unngås. Imidlertid, og i motsetning til vanlig tro i befolkningen, viser forskningen frem til dags dato ingen konsistent sammenheng mellom noen av disse faktorene og ryggsmerte.

Mange mennesker med smerte er redd for fysisk aktivitet og unngår det da de tror det forverrer plagene. Dette er derimot ikke riktig. Vi vet nå at regelmessig fysisk aktivitet hjelper til å holde deg og kroppen din sprek og sunn, det til og med reduserer smerter og ubehag. Det reduserer muskelspenninger, gir bedre humør og styrker immunforsvaret når man gradvis kommer i gang.

Muskelstyrke er en viktig egenskap også til daglig. Både i jobb, hverdag og trening. God muskelstyrke er viktig for god helse, og for å bevare den. Sterke muskler i ryggen sikrer god kroppsholdning og er med på å forebygge ryggproblemer. God styrke i bukmusklene (magen) kan skape et større buktrykk og støtte opp ryggsøylen når den blir utsatt for store belastninger.

Slik legger du opp treningen

Dette er det store spørsmålet for mange. Det er ikke alltid at én øvelse er bedre enn en annen, og de beste øvelsene kan variere fra person til person avhengig av personens funksjon og plager. Et treningsprogram vil allikevel involvere elementer av utholdende øvelser som gange, sykling eller svømming og øvelser som fokuserer på holdning, styrke og mobilitet av ryggsøylen. Den kanskje viktigste faktoren er at man opprettholder treningen over tid. Ta hensyn til egen livssituasjon og fokuser på aspekter som er med på å påvirke plagene.
  1. Varm godt opp og sørg for å strekke musklene sikkelig ut før du begynner styrketreningen.
  2. Øk treningsmotstanden forsiktig og gradvis. Begynn med liten vekt og flere repetisjoner for hver serie. Når du er godt trent, kan du bruke tyngre vekter og få repetisjoner per serie.
  3. ​Øv inn riktig løfteteknikk. Det er viktig for å få godt utbytte av treningen, og for å redusere faren for å bli skadet.

Her har du fem gode øvelser du kan bruke for å få en sterkere rygg:

1. Markløft

Markløft EVO fitness

2. Sittende roing

Sittende roing EVO fitness

3. Rygghev

Rygghev EVO fitness

4. Skulderhev

Skulderhev EVO fitness

5. Diagonalhev

Diagonalhev EVO fitness

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Nybegynner

Økt hvileforbrenning – er det mulig?

Hvileforbrenning er den mengden energi/ det antall kcal et mennesket forbrenner når man er i hvile, for eksempel ligger eller sitter helt stille. For de …

Kondisjon

4×4 i motbakke

Varianter av 4 x 4 Det har kommet en rekke varianter av denne økta, oftest med kortere intervall lengder siden 4 minutter kan være veeeeldig …

Treningsprogram

Helkropp på ett kvarter – uten utstyr

Her er fem øvelser som passer perfekt for en kjapp hjemmetreningsøkt for overkroppen. Du trenger kun egen kropp og et par møbler for å ha …

Treningsprogram

1 time kombinert kondis og styrke

Her er økta for deg som liker å presse mye inn på en times trening! Du vil ha mye av alt og det får du …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening