Muskelverk er en konsekvens av ulike faktorer, og er ikke alltid synonymt med god eller dårlig innsats. Det er vanlig å bruke stølhet som målestokk på hvor bra eller dårlig en treningsøkt var. Men det er ikke sånn at jo mer støl du blir, desto bedre trente du, og jo mer fremgang kan du forvente. Noen ganger er det tvert imot.
Stølhet oppstår ofte når du utsetter kroppen for belastning og bevegelser den ikke er vandt med. Derfor opplever ofte nybegynnere stølhet i større grad enn dem som har trent en stund.
Erfarne treningsentusiaster holder seg ofte til ett utvalg styrkeøvelser eller bare til noen få treningsformer, uten mye utskiftninger. I tillegg skjer belastningen deres som regel gradvis. Dette gjør at stølhet forekommer sjeldnere og i mildere former hos denne gruppen.
Derfor kan det være lurt som nybegynner å gjøre det samme, hvis du syns det er ubehagelig å være veldig støl; finn noen øvelser eller treningsformer som tillater deg å trene det du ønsker, og sørg for å gradvis bli bedre og/eller sterkere i disse.
Dette kan også gi andre fordeler enn mindre gangsperre, blant annet at du rekker å bli god i det du driver med, og med det oppnå enda bedre resultater og helse. Samtidig blir det lettere å faktisk måle at du utvikler deg ytterligere.
Hvis du ikke bryr deg om enten eller, er det uansett ikke farlig å bli støl. Men hvis du blir så støl at det går utover hverdagslige gjøremål og/eller neste treningsøkt i stor grad, bør du kanskje ta et skritt tilbake og gå enda litt roligere frem neste gang du trener.