Spiser du frokost?

Kan være knyttet til overvekt
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Kjetil Fosse EVO
Personlig trener og Ernæringsfysiolog

Kjetil har en bachelor i ernæring og er utdannet personlig trener. Han har spesialisering i hypertrofi, maksimal fettforbrenning og vektreduksjon fra AFPT. Hans spesialitet er vektreduksjon og funksjonell trening.

Fedme er et sammensatt tema med utallige faktorer- som utdanning, fysisk aktivitet og inntekt. I Delhi, India, er barndomsfedme mest nært knyttet til denne overraskende faktor: Frokost. Ifølge en studie fra BMC Public Health, ble det konkludert at barn som hoppet over frokosten, var mye mer sannsynlig å bli overvektige.

Denne store studien undersøkte over 1800 elever i åttende og tiende klasse. Koblingen mellom frokostfrekvens og fedme var synlig. De barna som aldri hoppet over frokosten var minst sannsynlig å utvikle overvekt. De som hoppet over frokosten noen ganger – litt mer sannsynlig. De som hoppet over frokost hele tiden – veldig sannsynlig å bli overvektige.

Frokost-spisere besatte mange positive kvaliteter:

1. Frokost-spisere var mer fysisk aktive, viste sunnere holdninger om kroppsbilde,

2. Frokost-spisere hadde enda mindre sannsynlighet å bli deprimert.

3. Frokost-spisere viste markører for en sunn livsstil, mens de som ikke spiste frokost viste markører for en usunn livsstil.

Min mening: Har frokost forårsaket alt dette? Mest sannsynlig ikke, men denne studien viser tydelig at å spise frokost daglig er en del av en sunn livsstil som beskytter mot fedme. Kan noen hoppe over frokosten og ha en generell sunn livsstil? Selvfølgelig. Men denne studien og en god del andre viser at det er mindre sannsynlig enn du kanskje tror.

Førte det å spise frokost til bedre matvalg i løpet av dagen? Førte det til mindre sult og overspising senere på dagen? Vi vet ikke, men denne studien og en god del andre studier gjort på befolkninger over hele verden viser at å spise frokost er en del av en sunn livsstil.

Her er 3 oppskrifter på enkle og sunne frokoster:

Omelett

Grunnoppskrift omelett.

2egg

2-3 spisskjerer vann/melk

skinke

paprika

løk

Slik gjør du:

Bland 2 egg og 1-2 ss vann. Tilsett en klype gressløk, salt og pepper, og bland inn grovhakket løk, paprika og skinke. Stek omeletten med litt olje/smør på middels varme. Server gjerne med en tynn, grov brødskive og et glass Melk.

Knekkebrød med egg

1 egg

2 knekkebrød

2 skinkeskiver

Grønnsaker

Kok egg, ha pålegg på knekkebrød og spis!

Havregrøt med blåbær og pistasjenøtter

1. Bland sammen havregryn, linfrø og vann/melk i en kasserolle. Kok blandingen sakte opp under omrøring og la grøten småkoke til den tykner, 3-4 minutter.

2. Server med et dryss av hakkede pistasjnøtter og en håndfull blåbær.

Mest populære artikler

Styrke

Helén gikk ned 40 kg med trening

2.januar 2018, dagen da det startet for alvor. Helén har til sammen gått ned 42,5 kg på et år og har holdt vekten tilsvarende. Hun …

Styrke

Tren for å takle stress

Stress er svært komplekst å definere. Stress er en naturlig reaksjon og frem til en viss grad positivt, så lenge det ikke tilstanden av stress …

Treningsprogram

Trening for familien

De siste måneders corona periode og påfølgende ferie, har ført til at mange barn, ungdom og voksne har trent utenom treningssentre og organisert idrett. Nå …

Kosthold

Lasagne med speltlomper og ostesaus

Nå som vi har mer tid hjemme er det en god anledning til å leke seg litt på kjøkkenet. Lasagne er en populær rett hos …

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening