Spiser du frokost?

Kan være knyttet til overvekt
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Kjetil Fosse EVO
Personlig trener og Ernæringsfysiolog

Kjetil har en bachelor i ernæring og er utdannet personlig trener. Han har spesialisering i hypertrofi, maksimal fettforbrenning og vektreduksjon fra AFPT. Hans spesialitet er vektreduksjon og funksjonell trening.

Fedme er et sammensatt tema med utallige faktorer- som utdanning, fysisk aktivitet og inntekt. I Delhi, India, er barndomsfedme mest nært knyttet til denne overraskende faktor: Frokost. Ifølge en studie fra BMC Public Health, ble det konkludert at barn som hoppet over frokosten, var mye mer sannsynlig å bli overvektige.

Denne store studien undersøkte over 1800 elever i åttende og tiende klasse. Koblingen mellom frokostfrekvens og fedme var synlig. De barna som aldri hoppet over frokosten var minst sannsynlig å utvikle overvekt. De som hoppet over frokosten noen ganger – litt mer sannsynlig. De som hoppet over frokost hele tiden – veldig sannsynlig å bli overvektige.

Frokost-spisere besatte mange positive kvaliteter:

1. Frokost-spisere var mer fysisk aktive, viste sunnere holdninger om kroppsbilde,

2. Frokost-spisere hadde enda mindre sannsynlighet å bli deprimert.

3. Frokost-spisere viste markører for en sunn livsstil, mens de som ikke spiste frokost viste markører for en usunn livsstil.

Min mening: Har frokost forårsaket alt dette? Mest sannsynlig ikke, men denne studien viser tydelig at å spise frokost daglig er en del av en sunn livsstil som beskytter mot fedme. Kan noen hoppe over frokosten og ha en generell sunn livsstil? Selvfølgelig. Men denne studien og en god del andre viser at det er mindre sannsynlig enn du kanskje tror.

Førte det å spise frokost til bedre matvalg i løpet av dagen? Førte det til mindre sult og overspising senere på dagen? Vi vet ikke, men denne studien og en god del andre studier gjort på befolkninger over hele verden viser at å spise frokost er en del av en sunn livsstil.

Her er 3 oppskrifter på enkle og sunne frokoster:

Omelett

Grunnoppskrift omelett.

2egg

2-3 spisskjerer vann/melk

skinke

paprika

løk

Slik gjør du:

Bland 2 egg og 1-2 ss vann. Tilsett en klype gressløk, salt og pepper, og bland inn grovhakket løk, paprika og skinke. Stek omeletten med litt olje/smør på middels varme. Server gjerne med en tynn, grov brødskive og et glass Melk.

Knekkebrød med egg

1 egg

2 knekkebrød

2 skinkeskiver

Grønnsaker

Kok egg, ha pålegg på knekkebrød og spis!

Havregrøt med blåbær og pistasjenøtter

1. Bland sammen havregryn, linfrø og vann/melk i en kasserolle. Kok blandingen sakte opp under omrøring og la grøten småkoke til den tykner, 3-4 minutter.

2. Server med et dryss av hakkede pistasjnøtter og en håndfull blåbær.

Mest populære artikler

Kondisjon

Kondisjonstrening for nybegynnere

Steady state, tempo eller terskel? Du må ikke løpe til du får blodsmak i munnen fort for å bedre kondisjonen og dermed holde ut lenger. …

Treningsprogram

6 enkle øvelser som gir effekt

Styrketrening gjør deg mer robust i hverdagen! På treningssentrene finner du apparater og annet utstyr som gjør det enkelt for deg å bli sterkere. Her …

Styrke

Styrkeøvelser på 1-2-3

Her er øvelsene som gjør deg sterkere, atletisk og øker muskelmassen.

Treningsprogram

Tren hele kroppen utendørs på 1-2-3

10 styrkeøvelser du kan gjøre utendørs på en benk. Å trene styrke utendørs trenger ikke å være komplisert. En benk er alt du trenger for …

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening