Spis riktig for maksimale resultater

Fagansvarlig og personlig trener

Med over 4 år i EVO har Sindre skapt seg et godt renomme som PT. Han har bred erfaring i treningsbransjen, hvor han både jobber på treningssenter, men også privat med idrettsutøvere. Det er viktig at treningen er tilpasset, morsom og effektiv. Dette er noe som har resultert i bemerkelser som "Årets PT" i 2020 og gjesteforeleser.

Å spise riktig er en viktig del av å få maksimalt utbytte av treningen. Det kan bidra positivt for muskelvekst, øke utholdenheten og gi deg muligheten til å yte best mulig på trening. Det er ikke direkte farlig å ikke spise optimalt, på lik linje som at det ikke er farlig å løpe i Converse, men opplevelsen og treningsresultatet blir noe bedre med gode joggesko.

Her er derfor noen tips til hva du bør spise for å få maksimalt utbytte av treningen din.

Protein

Først og fremst er det viktig at du sørger for å få i deg nok proteiner. Dette er muskelens byggestein, derfor er det viktig at du får i deg nok for å få de resultatene du ønsker. Gode kilder til proteiner inkluderer kylling, fisk, magert kjøtt, egg, bønner og linser.

Hvor mye er nok? 

Om du ønsker å optimalisere treningen er det anbefalt å spise opp til 1,8 g/kg pr dag. (Det er ikke farlig å spise mer eller mindre). Eksempel: 70 kg kvinne = 1,8 x 70 = 126 gram protein (dette tilsvarer ca. 500 kalorier.) 

Karbohydrat

Sørg for å spise nok karbohydrater, spesielt før og etter trening. Karbohydrat gir deg rask tilgang på energi og vil dermed hjelpe deg å yte bedre. Etter trening kan karbohydrater hjelpe med å gjenoppbygge glykogenlagrene dine, slik at du kan prestere godt igjen på neste økt.

Gode kilder til karbohydrater er brødvarer, kornprodukter, ris, pasta, poteter, belgvekster, grønnsaker, frukt og bær. Andre kilder som også har mye karbohydrat er søte drikker, godterier og kaker. Fordelen med de gode kildene er du også vil få i deg vitaminer, mineraler, fiber og stivelse som også er viktig. 

Hvor mye er nok? Dette avhenger i stor grad på hvor lenge og intenst du trener. For de aller fleste vil det være mer enn nok med 5-7 g/kg per dag, men som du konkurrer i utholdenhetstrening kan det være gunstig å komme seg opp på mellom 7-12 g/kg per dag.

Fett

Fett er også viktig for å få maksimalt utbytte av treningen. Fordelen med fett er at det er dobbelt så energirikt som karbohydrat og protein. Selv om det er viktig å være forsiktig med hvilke typer fett du spiser. Helsedirektoratet anbefaler å begrense inntaket av mettet fett, og heller spise mer umettet fett. 

Eksempler på mettet fett: fløte, fett kjøtt, kaker og boller

Eksempler på umettet fett: olivenolje, avokado, egg (eggeplommen), nøtter og fet fisk.

Oppsummering

Et sunt og variert kosthold vil gjøre at du mest sannsynlig får tilstrekkelig med næring. Som PT opplever jeg at utfordringen ofte ligger i hvordan man skal lage slike måltider. Det å starte med trening, lære seg nye og sunne oppskrifter samtidig, kan oppleves som umulig. 

Gjennom Adams matkasse har du muligheten til å bestille sunne oppskrifter med riktig mengde mat levert på døra, som tar deg like lang tid som å lage en frossen pizza.

Om du ønsker å manipulere vekten ville jeg også gjort en utregning av anbefalt dagsbehov for energi (kalorier). 

Deretter fulgt helsedirektoratets anbefalninger om å spise 500 kalorier mindre enn dagsbehovet. Dette tilsvarer 0.5 kg per uke, mens i løpet av et år kan det utgjøre over 20 kg!

Vil du vite mer om Adams matkasse?

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

JANUAR TILBUD

TREN FOR 49,- TIL APRIL

Mest populære artikler

Evolution

Vann eller sportsdrikk til kondisjonstreningen?

Hva slags drikke trenger du når du trener kondisjon? Er vann greit eller bør du drikke sportsdrikk, cola eller noe annet? Over eller under en …

Evolution

Hverdagsmosjon – Hvor mye har det å si?

Regelmessig fysisk aktivitet har vist seg å ha mange positive helseeffekter. Å ta seg en tur i parken, gå en rask runde eller sykle til …

Styrke

Geniale treningsapper 2023

Her finner du den som passer deg

Evolution

2 Gode grunner til å bruke PT

Hva kan en personlig trener tilby deg som du selv ikke er i stand til å levere? Jeg vil nedenfor liste opp 2 nye punkter …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

EnglishNorwegian

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening