Den perfekte formen på intervall for skiløperen?

Produktdirektør

Lars har jobbet som personlig trener, instruktør og fysisk trener siden 2005. Både privat og på ulike treningssentre i Oslo. Fra februar 2014 til august 2019 var han fysisk hovedtrener for herrene på Alpinlandslaget. Lars jobber nå som produktdirektør i EVO. Ved siden av foreleser han for AFPT, han coacher noen toppidrettsutøvere og noen yngre utøvere på privat basis

TREN GRATIS I 14 DAGER

Hva er elghufs?

Betegnelsen kommer mest sannsynlig av måten elgen hufser seg frem på i skogen. Det kan minne litt om hvordan langrennsløpere bruker stavene til å stake seg fremover i løypene.

Litt mer spesifikt kan det beskrives som en sprettende løping med staver i motbakke, ikke så ulik diagonalgang på ski.

Hvem passer elghufs for?

Elghufs er utholdenhetstrening hvor man involverer nesten hele kroppen. Denne formen for løping passer for alle som ønsker å være best mulig forberedt til langrennssesongen eller bare ønsker litt variasjon til annen utholdenhetstrening.

Hvordan trener man elghufs?

Gjennomføringen er best i intervallform. Da har man arbeidsperioder med høy intensitet og pauser med lavere intensitet. Og det eneste man trenger er et par staver (gjerne litt kortere enn vanlige klassiskstaver) og joggesko.

Finn deg en mellomlang motbakke, gjerne på grus eller annet mykt underlag.

Hvorfor trene elghufs?

Enkel og spesifikk overføringsverdi til langrenn og teknikken diagonalgang. Treningsformen passer for alle, og man må ikke løpe. Start gjerne med hurtig og spretten gange i starten, for å tilvenne muskler, sener og hjertet den ekstra belastningen. Ved å bruke stavene aktivt, både oppover og nedover, skåner man muskler, ledd og sener for ekstra belastning. Da har man mindre risiko for skader.

Forslag til økter:

  • 6-5-4-3 min arbeid // 2.5 min aktiv pause. Løp/hurtig gange oppover bakken, gå/lett jogg nedover i pausene og gjenta til alle dragene er gjennomført. Husk god oppvarming og nedtrapping, minimum 12 min hver del.

  • 5×5 min arbeid // 3 min aktiv pause. Løp/hurtig gange oppover bakken, gå/lett jogg nedover i pausene og gjenta til alle dragene er gjennomført. Husk god oppvarming og nedtrapping, minimum 12 min hver del.

  • 3×10 min // 3 min aktiv pause. Løp/hurtig gange i terrenget du har foran deg. Bruk stavene aktivt i motbakken og hold høyere tempo dersom det er flatere partier. Gå/lett jogg nedover eller bakover i pausene og gjenta til alle dragene er gjennomført. Husk god oppvarming og nedtrapping, minimum 12 min hver del.

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Nybegynner

Økt hvileforbrenning – er det mulig?

Hvileforbrenning er den mengden energi/ det antall kcal et mennesket forbrenner når man er i hvile, for eksempel ligger eller sitter helt stille. For de …

Kondisjon

4×4 i motbakke

Varianter av 4 x 4 Det har kommet en rekke varianter av denne økta, oftest med kortere intervall lengder siden 4 minutter kan være veeeeldig …

Treningsprogram

Helkropp på ett kvarter – uten utstyr

Her er fem øvelser som passer perfekt for en kjapp hjemmetreningsøkt for overkroppen. Du trenger kun egen kropp og et par møbler for å ha …

Treningsprogram

1 time kombinert kondis og styrke

Her er økta for deg som liker å presse mye inn på en times trening! Du vil ha mye av alt og det får du …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening