Romaskin – hele kroppen i arbeid!

Treningsekspert

Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

TREN FOR KUN 49,- TIL NOVEMBER

Roing involverer store deler av en persons muskelmasse og trolig er det ingen bevegelser som i like stor grad aktiverer alle de store muskelgruppene. Du bruker bein, rygg og armer for å skape kraft hele tiden. Det er ingen støtbelastning når man ror, så roing er i utgangspunktet en skånsom utholdenhetsaktivitet med uendelige muligheter til å både trene lett og svært hardt. De fleste har ingen bakgrunn fra roing så derfor vil det være smart å lære seg litt grunnleggende teknikk for å kunne bruke romaskinen effektivt.

Teknikktips og praktisk bruk

Starten av rotaket: Hold armene er strake, hodet rett frem og avslappede skuldre. Overkroppen foroverlent i posisjon «klokken 13» med skuldrene foran hofta. Leggene er omtrent loddrette og tåballene er i full kontakt med fotstøtten.

Gjennomføring av rotaket: Trykk til mot fotstøtten og begynner å presse med bena mens armene er strukket ut og overkroppen er foroverlent i posisjon «klokken 13». Når bena nærmer seg å bli utstrakte, lenes overkroppen bakover til posisjon «klokken 11» og hendene trekkes tilbake/ bøyes til de treffer de nederste ribbeina i en rett linje.

Avslutningen av rotaket: Bena er utstrakte og håndtaket holdes lett ved nedre ribbein. Overkroppen er i posisjon «klokken 11» – lett tilbakelent med god støtte fra kjernemusklaturen. Hodet, nakke og skuldre er avslappet og armene er trukket forbi kroppen med flat vrist.

Retur frem mot nytt tak: Rett ut/ forleng armene og len overkroppen fremover til posisjonen «klokken 13». Når hendene og håndtaket er forbi knærne, lar du knærne bøyes og gli gradvis fremover på skinnegangen og når du har kommet «frem», starter du et nytt tak.

Intensitet og belastning

De fleste romaskiner kan gi flere angivelse av ytelse/ intensitet; tid pr 500m, wattproduksjon eller kcal forbruk pr minutt. Som regel kan du selv velge hva som skal vises i displayet. For å styre intensiteten kan du derfor følge med på farten, wattproduksjonen eller kcal forbruk pr minutt og dermed styre i tillegg til puls og kundens subjektive intensitetsopplevelse. Jo bedre du kjenner kjenner deg selv og din normale prestasjonsevne på apparatet, jo bedre vil du ha kontroll på hvor hardt du. På mange romaskiner, er det forhåndsprogrammerte intervallvarianter så du bare kan sette i gang og følge øktopplegget via skjermen.

Innstilling av motstand/gir:De fleste romaskiner har mulighet til å justere motstanden i rotakene, omtrent som gir på en sykkel. Hvis du er veldig sterk, kan det være fornuftig å stille inn tung motstand, men for de aller fleste er det smart å veldig relativt lett motstand slik at man klarer å ro med passe frekvens uten å måtte trøkke til alt man kan for å skape bevegelse. Concept II er den mest solgte romaskinen i verden og der vil en innstilling på 4 – 6 på «vifta» foran til høyre som oftest fungere bra.  

Romaskin evaluering
Bruker store muskelgrupper Ja
Kroppsbærende aktivitet Nei
Støtbelastning Nei
Teknisk/ motorisk vanskelighetsgrad Middels
Kontroll av intensitet og belastning Stor
Egnet til å skape høy forbrenning Stor

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Nybegynner

KLART DU SKAL KOSE DEG I FERIEN

Vi har akkurat gått inn i juli måned og ferietiden er i gang for fullt. For de fleste av oss er forventningene store om mye ...
Nybegynner

Sterk nok til å stå i jobb

Visste du at muskel- og skjelettlidelser topper sykemeldingsstatistikken her i Norge? I tillegg er andelen sykemeldte i Norge høy sammenlignet med andre europeiske land. Hva ...
Styrke

Pullups på 1-2-3

Pullups er en fantastisk øvelse for å bygge overkroppsstyrke, spesielt i rygg og armer. Enten du jobber mot din første pullup eller ønsker å øke ...
Nybegynner

“Urettferdig” hvileforbrenning

Hvorfor har noen høyere forbrenning enn andre? Hvorfor ser det ut som om enkelte kan “spise hva de vil” uten at de legger på seg? ...

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring