Pulsmåling – Uegnet for kaloritelling

Treningsekspert

Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

TREN FOR 99,- TIL AUGUST

Pulsmåling er primært et verktøy for å som hjelper oss både til å styre intensiteten i kondisjonstreningen og gi indikasjoner på formutvikling. Likevel brukes pulsverdiene også ofte til å beregne hvor stor forbrenning du har i treningen din. Kan vi stole på disse beregningene?

Unøyaktig kcal forbruksberegning

Noen pulsklokker viser beregning av ditt kcal forbruk under trening. Disse klokkene bruker normalt bare varigheten på treningen og hvilken puls du har hatt gjennom økten som beregningsgrunnlag for kaloriforbruket. Den vet ikke hva slags trening eller aktivitet du faktisk har bedrevet; hvor fort du har løpt, hvor mye du har løftet, hvor lange hvilepauser du har hatt etc. 

Med andre ord kan en i svært god løpeform komme til å få beregnet samme kcal forbruk på en times løping, som en person i dårlig løpeform. Gitt at de har hatt tilsvarende puls på tross av stor forskjell på fart og dermed tilbakelagt distanse.

Dårlig form = høy puls = høy forbrenning?

Et par andre eksempler illustrerer dette: To kompiser skal trene. Begge veier 90 kg; en er i knallform mens den andre har en form preget av flere års sofasitting. De trener en time ved å bevege seg rundt en friidrettsbane. De starter og avslutter treningen på likt. Han i knallform løper ganske fort med en snittfart på 13 km/t og en snittpuls på 150. Den andre småjogger i 8 km/t med lik snittpuls, 150. Når de sjekker hverandres pulsklokker, er det beregnet samme kaloriforbruk på tross av at den ene har tilbakelagt totalt 13 km, mens den andre bare har jogget 8. Dette skjer fordi begge har hatt samme gjennomsnittspuls. Siden de veier det samme, vil klokka beregne likt kaloriforbruk fordi klokka kun tar utgangspunkt i pulsen, ikke den tilbakelagte distansen. I dette tilfellet har den i best form brukt langt flere kalorier enn den andre.

 

En klassiker er når par skal gå en tur. Hun er i knallform, mens gubben er tung og rusten. Begge går med pulsklokke på sin sedvanlige kveldstur i gangfart. Pga sin dårlige form, har mannen vesentlig høyere puls enn sin langt sprekere halvdel; når de kikker på pulsklokkene etter turen, får mannen estimert et langt høyere kcal forbruk enn kvinnen selv om de har gått akkurat like langt og like fort. Den dårlige formen, forårsaker høy puls, som igjen narrer klokka til å tro at mannen har løpt fort og ikke gått i gangfart. Dermed blir det estimerte kcal forbruk langt høyere enn det som er reelt.

GPS = Økt pålitelighet

Denne problemstillingen elimineres hvis klokka også beregner avstand, for eksempel via GPS, slik at den får med tilbakelagt distanse i kaloriregnskapet. 

Pulsen din er verdifull som intensitetsindikator, men den kan ikke brukes til å beregne ditt kcal forbruk verken når du trener eller slapper av.   

Mer om forbrenning kan du høre om her.

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Nybegynner

“Urettferdig” hvileforbrenning

Hvorfor har noen høyere forbrenning enn andre? Hvorfor ser det ut som om enkelte kan “spise hva de vil” uten at de legger på seg? ...
Styrke

Kjapp styrketrening med egen kroppsvekt

Er du på farten eller litt for langt unna et treningssenter, kan du likevel få kjørt styrketrening på hele kroppen på kun 15 minutter. Her ...
Treningsprogram

15 min kondis & 15 min styrke egen kroppsvekt

Har du en dag “fri fra treningssenteret, men vil holde treningen i gang?” Her er en 30 minutters treningsøkt som gir deg en passe dose ...
Styrke

Knebøy for sterk og spretten rumpe!

Knebøy er superøvelsen som trener både rumpe og lår. I denne artikkelen skal vi se på hvordan du kan utføre knebøy-øvelsen for å få maks ...

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring