Pulsmåling – Uegnet for kaloritelling

Treningsekspert

Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

SUPERTILBUD: TREN GRATIS UT ÅRET

Pulsmåling er primært et verktøy for å som hjelper oss både til å styre intensiteten i kondisjonstreningen og gi indikasjoner på formutvikling. Likevel brukes pulsverdiene også ofte til å beregne hvor stor forbrenning du har i treningen din. Kan vi stole på disse beregningene?

Unøyaktig kcal forbruksberegning

Noen pulsklokker viser beregning av ditt kcal forbruk under trening. Disse klokkene bruker normalt bare varigheten på treningen og hvilken puls du har hatt gjennom økten som beregningsgrunnlag for kaloriforbruket. Den vet ikke hva slags trening eller aktivitet du faktisk har bedrevet; hvor fort du har løpt, hvor mye du har løftet, hvor lange hvilepauser du har hatt etc. 

Med andre ord kan en i svært god løpeform komme til å få beregnet samme kcal forbruk på en times løping, som en person i dårlig løpeform. Gitt at de har hatt tilsvarende puls på tross av stor forskjell på fart og dermed tilbakelagt distanse.

Dårlig form = høy puls = høy forbrenning?

Et par andre eksempler illustrerer dette: To kompiser skal trene. Begge veier 90 kg; en er i knallform mens den andre har en form preget av flere års sofasitting. De trener en time ved å bevege seg rundt en friidrettsbane. De starter og avslutter treningen på likt. Han i knallform løper ganske fort med en snittfart på 13 km/t og en snittpuls på 150. Den andre småjogger i 8 km/t med lik snittpuls, 150. Når de sjekker hverandres pulsklokker, er det beregnet samme kaloriforbruk på tross av at den ene har tilbakelagt totalt 13 km, mens den andre bare har jogget 8. Dette skjer fordi begge har hatt samme gjennomsnittspuls. Siden de veier det samme, vil klokka beregne likt kaloriforbruk fordi klokka kun tar utgangspunkt i pulsen, ikke den tilbakelagte distansen. I dette tilfellet har den i best form brukt langt flere kalorier enn den andre.

 

En klassiker er når par skal gå en tur. Hun er i knallform, mens gubben er tung og rusten. Begge går med pulsklokke på sin sedvanlige kveldstur i gangfart. Pga sin dårlige form, har mannen vesentlig høyere puls enn sin langt sprekere halvdel; når de kikker på pulsklokkene etter turen, får mannen estimert et langt høyere kcal forbruk enn kvinnen selv om de har gått akkurat like langt og like fort. Den dårlige formen, forårsaker høy puls, som igjen narrer klokka til å tro at mannen har løpt fort og ikke gått i gangfart. Dermed blir det estimerte kcal forbruk langt høyere enn det som er reelt.

GPS = Økt pålitelighet

Denne problemstillingen elimineres hvis klokka også beregner avstand, for eksempel via GPS, slik at den får med tilbakelagt distanse i kaloriregnskapet. 

Pulsen din er verdifull som intensitetsindikator, men den kan ikke brukes til å beregne ditt kcal forbruk verken når du trener eller slapper av.   

Mer om forbrenning kan du høre om her.

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Treningsprogram

Effektiv fullkroppstrening

Her er fullkroppsprogrammet for deg som har trent litt og ønsker en challenge. Øvelsene er satt opp som et supersett, det vil si at du …

Nybegynner

6 enkle tips for å opprettholde motivasjonen

Motivasjonen vil ikke være konstant, og det er flere faktorer som påvirker hvor sterk motivasjon er til å gjennomføre egne mål og ønsker. Her er …

Nybegynner

Hva er motivasjon?

Det er mye snakk om motivasjon når trening dukker opp som et tema. Er man motivert nok til å trene, hvor motivert er du til …

Styrke

8 myter om styrketrening

Gjør trening med vekter deg tyngre?

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening