Pulsmåling og kaloriforbruk på styrketrening

Treningsekspert

Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

TREN FOR 99,- TIL AUGUST

Pulsmåling brukes ikke bare for å styre intensiteten i kondisjonstreningen. Flere bruker pulsmåling uansett hvilken trening de gjennomfører, blant annet styrketrening. Pulsen blir fort høy i styrketrening. Hvorfor blir den det og betyr det at forbrenningen også blir høy når vi trener styrke?

Svært høy puls på styrketrening

Dersom du trener styrketrening og måler pulsen, vil du se at pulsen bli veldig høy veldig fort. Selv om pulsen blir høy, er det ikke sikkert at styrketrening er god kondistreing og slett ikke sikkert at det gir høy forbrenning.

Hvorfor høy puls på styrketrening?

Den økte pulsen er bare et utslag av endret blodtrykk og/eller midlertidig blokkering av blodtilførselen til de musklene som trenes i styrketreningen. Størst økning i puls vil du merke dersom du trener store muskelgrupper i frivektsøvelser, for eksempel knebøy eller markløft. I Knebøy, beveges kroppen opp og ned samtidig som du utvikler stor kraft i lår og setemuskulatur. Opp og ned bevegelsen, endrer blodtrykket, mens muskelarbeidet i sete og lår blokkerer blodgjennomstrømningen til disse musklene så lenge du utfører øvelsen.

Når musklene jobber, trekker de seg sammen slik at de ”utvides”. Videre, skvises de blodårene som skal sende blodet rundt i setet, lår og resten av underekstremitetene slik at leveransen av oksygen blir for liten. Oksygenmangelen oppfattes raskt av hjernen som reagerer med å be hjertet slå flere slag med mål om å få sendt oksygen dit det er underskudd. En slik økning i puls, vil du også oppleve dersom du står statisk i ”90 graderen”, inntil en vegg. Etter ganske kort tid vil du begynne å stivne pga manglende oksygentilførsel (musklene er sammentrukket og blokkerer i stor grad blodtilførselen) og hjertet vil automatisk drive hjertefrekvensen opp.

For høy kaloriberegning

Om pulsklokka beregner kcal forbruk basert på pulsen din, vil du få skyhøye kcal forbrenningsverdier i styrketrening. Beregningen til klokka er imidlertid misvisende siden den kun har basert beregningen på puls, og ikke hva du faktisk har gjort treningsmessig. Som forklart over, vil pulsen på styrketrening være høy både når du løfter og ofte høy i pausene. Pulsen synker gradvis gjennom pausen, men er gjennomgående ganske høy også når du hviler). Det betyr at klokka tror du jobber hardt, også når du slapper av mellom seriene og settene og dermed beregner klokka høy forbrenning både når du løfter og når du hviler. Dette betyr at klokkas forbrenningsestimat blir altfor høyt sammenlignet med de reelle tallene. Fokuser derfor på hva du løfter, fremfor pulsverdiene og forbrenningsestimatene.

 

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Styrke

Knebøy for sterk og spretten rumpe!

Knebøy er superøvelsen som trener både rumpe og lår. I denne artikkelen skal vi se på hvordan du kan utføre knebøy-øvelsen for å få maks ...
Treningsprogram

Kondisjon og styrketrening på 45 min

De fleste som er innom et treningssenter, bruker mellom 45 og 60 minutter på treningsøkta. På den tiden får du gjort masse bra trening. Her ...
Kondisjon

10 000 meter på stakemaskin

Klarer du å stake 10 000 meter på stakemaskin så er du seig! Stakemaskinen har blitt et meget populært treningsapparat fordi det er skånsomt samtidig ...
Kondisjon

Trappemaskin – Tøft og effektivt kondisjonsapparat

Trappemaskinene, eller stepmaskinen, ble lansert på treningssentre rundt om i verden for mer enn 40 år siden. Den var veldig populær gjennom hele 80-tallet, men ...

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring