Pulsmåling – ikke helt til å stole på

Treningsekspert

Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

TILBUD: TREN GRATIS TIL FEBRUAR

Pulsmåling hjelper oss både til å styre intensiteten i kondisjonstreningen og gir oss ofte indikasjoner på formutvikling. Det er imidlertid noen begrensninger ved bruk av pulsmåling du bør kjenne til slik at du ikke stoler blindt på pulsverdiene. I denne artikkelen skal vi se på hvordan blodtrykket og nervøsitet vil påvirke pulsen din.

Blodtrykk påvirker pulsen

Pulsen påvirkes av mer enn bare hvor fort du beveger deg og hvor hardt du trener. Den justeres blant annet av blodtrykk slik at en endring i blodtrykket ditt, kan føre til endret puls uten at det betyr at du trener hardt av den grunn.

 

Som en illustrasjon kan du sitte stille i et par minutter: reis deg raskt opp og sjekk pulsen etter 10-20 sekunder. Du vil oppdage at pulsen stiger fordi blodtrykket synker i det du reiser deg og for å ”utligne” fallet i blodtrykk, slår hjertet litt fortere. På samme måte er det mulig å bli litt svimmel dersom du har sittet i bilen en god stund, for så å gå raskt ut. Svimmelheten kommer av det akutte blodtrykksfallet når du reiser deg raskt.

 

Hadde du brukt en pulsmåler, ville du sett en økning av puls. Du vil oppleve noe lignende hvis du sitter og sykler. Med en gang du reiser deg opp, vil overkroppen endre stilling fra fremoverlent til oppreist. Dette reduserer blodtrykket og hjertet vil på noen sekunder begynne å slå fortere for å kompensere for blodtrykksendringen.

 

Nervøsitet er en faktor som påvirker blodtrykket.  Bli derfor ikke overrasket om du har nærmere 80% av makspuls når du står på startstreken i en konkurranse. Du er ikke i ferd med å stivne (du står jo helt stille!) – du er bare spent før start og blodtrykket jager pulsen din oppover.

Pulsen din er fortsatt verdifull som intensitetsindikator, men sjekk om den kan være påvirket av blodtrykksendringer og eventuell nervøsitet før du evaluerer innsatsen og treningsutbyttet ditt.  

Ønsker du å lære mer om puls og forbrenning?

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Nybegynner

Hvordan kan trening bidra til å redusere stress?

8 grunner til at trening bidrar til å redusere og håndtere stress Fysisk avreagering: Trening gir en mulighet for kroppen å frigjøre oppsamlet spenning og …

Kondisjon

Brenn 500 kcal gående eller joggende!

500 kcal tar litt tid å forbrenne, men her har du 2 måter å gjøre det hvis du liker å gå eller jogge. I øktene …

Nybegynner

Hva er stress?

Stress kan forklares som en belastning på kroppens tåleevne. Det kan oppleves som både en fysiologisk og psykologisk reaksjon som oppstår når en person opplever …

Styrke

Styrketrening: En kilde til utallige fordeler

Når du hører ordet “styrketrening”, kan det hende at du ser for deg muskuløse bodybuildere som løfter blytungt på et treningssenter. Men sannheten er at …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening