Oppvarmingen for deg som løper

Fagansvarlig og personlig trener

Sindre har jobbet som PT hos EVO siden 2019. Han jobber både med livsstilsendring og performance. Det er viktig at treningen er tilpasset, mestringsfylt og effektiv. Dette er noe som har resultert i bemerkelser som "Årets PT" i 2020. I dag er han også fagansvarlig for EVO.

SUPERTILBUD: TREN GRATIS UT ÅRET

Oppvarming er en sentral og viktig del av enhver treningsøkt, og det gjelder spesielt for jogging. En god oppvarming kan bidra til å forberede kroppen på treningen som skal skje, redusere risikoen for skader og forbedre ytelsen. I denne artikkelen ser vi på fordelene av en god oppvarming og gir deg et forslag til en effektiv oppvarmingsrutine.
Fordeler:
Økt blodsirkulasjon:

Oppvarming øker blodsirkulasjonen i musklene, som igjen forbedrer oksygentilførselen og næringsstoffer til arbeidende muskler. Dette forbedrer muskelens funksjon og reduserer risikoen for skader.  

Økt kroppstemperatur

Oppvarmingen bidrar også til å øke kroppstemperaturen gradvis, og dette igjen fører til at muskler og sener blir mer effektive og klare for arbeid.

Forbedret bevegelighet i ledd

En grunding oppvarming kan øke leddbevegeligheten og forbedre bevegelsesområdet. Dette er spesielt viktig for jogging, da repetitivt løping kan påføre mye stress/belastning på leddene. 

Teste 30/30 intervall?

 

Mental forberedelse:

Oppvarming gir også en mulighet til å forberede seg mentalt på økten. Du kan planlegge økten og visualisere hvordan det skal og burde gjennomføres basert på dagsform. Om du er skikkelig sliten og lei, kan du starte økten rolig og heller øke tempoet frem til du kjenner at du har nådd toppunktet. Mens om du har lyst på en real utfordring kan du mentalt forberede deg på en tung halvtime til time med høy puls og kanskje lav viljestyrke (husk at 30-60 min bare tilsvarer 2-4% av døgnet ditt. Bare tenk hvor fort en time går på når du scroller på telefonen.

Oppvarmingsrutine

 

  1. En effektiv oppvarming før jogging bør inneholde dynamiske bevegelser som fokuserer på kroppens store muskelgrupper. Her er et forslag: 

    1. Lett jogg/raske gange:  Start oppvarmingen med 5-10 minutter med rask gange eller sykling. Dette får i gang hjertepumpen og er med på å aktivere musklene dine.
    2. Dynamisk uttøying: Gå videre til dynamisk uttøying for å forbedre leddmobiliteten og øke bevegelsesområdet. Dette behøver ikke å ta mer enn et par minutter.
    3. Progressiv jogging: Avslutt oppvarmingen med 5-10 miutter med progressiv jogging på tredemøllen. Start med en moderat hastighet og gradvis øk intensiteten. Dette hjelper med å tilpasse deg løpingen og forberede kroppen din på den kommende treningsøkten.
Konklusjon

En god oppvarming kan være nøkkelen til en vellykket og morsom joggetur/intervall. Ved å investere tid i å forberede kroppen din, kan du redusere risikoen for skader og forbedre prestasjonen din. Husk å alltid tilpasse oppvarmingen til dine personlige behov og forutsetninger. Ta vare på kroppen, og den bil belønne deg med gode resultater og givende treningsopplevelser. 

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Kosthold

Trening og alkohol – går det bra?

Alkohol og trening er to ting som normalt ikke matcher perfekt. Hvorfor er det slik og er det likevel noen praktiske tips som gjør kombinasjonen …

Treningsprogram

Effektiv fullkroppstrening

Her er fullkroppsprogrammet for deg som har trent litt og ønsker en challenge. Øvelsene er satt opp som et supersett, det vil si at du …

Nybegynner

6 enkle tips for å opprettholde motivasjonen

Motivasjonen vil ikke være konstant, og det er flere faktorer som påvirker hvor sterk motivasjon er til å gjennomføre egne mål og ønsker. Her er …

Nybegynner

Hva er motivasjon?

Det er mye snakk om motivasjon når trening dukker opp som et tema. Er man motivert nok til å trene, hvor motivert er du til …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening