Oppvarmingen for deg som løper

Fagansvarlig og personlig trener

Sindre har jobbet som PT siden 2019. For han er det viktig at treningen er tilpasset, mestringsfylt og effektiv. i 2020 ble han kåret til "Årets PT" av EVO. I dag jobber han som fagansvarlig.

TREN FOR 49,- TIL JUNI

Oppvarming er en sentral og viktig del av enhver treningsøkt, og det gjelder spesielt for jogging. En god oppvarming kan bidra til å forberede kroppen på treningen som skal skje, redusere risikoen for skader og forbedre ytelsen. I denne artikkelen ser vi på fordelene av en god oppvarming og gir deg et forslag til en effektiv oppvarmingsrutine.
Fordeler:
Økt blodsirkulasjon:

Oppvarming øker blodsirkulasjonen i musklene, som igjen forbedrer oksygentilførselen og næringsstoffer til arbeidende muskler. Dette forbedrer muskelens funksjon og reduserer risikoen for skader.  

Økt kroppstemperatur

Oppvarmingen bidrar også til å øke kroppstemperaturen gradvis, og dette igjen fører til at muskler og sener blir mer effektive og klare for arbeid.

Forbedret bevegelighet i ledd

En grunding oppvarming kan øke leddbevegeligheten og forbedre bevegelsesområdet. Dette er spesielt viktig for jogging, da repetitivt løping kan påføre mye stress/belastning på leddene. 

Teste 30/30 intervall?

 

Mental forberedelse:

Oppvarming gir også en mulighet til å forberede seg mentalt på økten. Du kan planlegge økten og visualisere hvordan det skal og burde gjennomføres basert på dagsform. Om du er skikkelig sliten og lei, kan du starte økten rolig og heller øke tempoet frem til du kjenner at du har nådd toppunktet. Mens om du har lyst på en real utfordring kan du mentalt forberede deg på en tung halvtime til time med høy puls og kanskje lav viljestyrke (husk at 30-60 min bare tilsvarer 2-4% av døgnet ditt. Bare tenk hvor fort en time går på når du scroller på telefonen.

Oppvarmingsrutine

 

  1. En effektiv oppvarming før jogging bør inneholde dynamiske bevegelser som fokuserer på kroppens store muskelgrupper. Her er et forslag: 

    1. Lett jogg/raske gange:  Start oppvarmingen med 5-10 minutter med rask gange eller sykling. Dette får i gang hjertepumpen og er med på å aktivere musklene dine.
    2. Dynamisk uttøying: Gå videre til dynamisk uttøying for å forbedre leddmobiliteten og øke bevegelsesområdet. Dette behøver ikke å ta mer enn et par minutter.
    3. Progressiv jogging: Avslutt oppvarmingen med 5-10 miutter med progressiv jogging på tredemøllen. Start med en moderat hastighet og gradvis øk intensiteten. Dette hjelper med å tilpasse deg løpingen og forberede kroppen din på den kommende treningsøkten.
Konklusjon

En god oppvarming kan være nøkkelen til en vellykket og morsom joggetur/intervall. Ved å investere tid i å forberede kroppen din, kan du redusere risikoen for skader og forbedre prestasjonen din. Husk å alltid tilpasse oppvarmingen til dine personlige behov og forutsetninger. Ta vare på kroppen, og den bil belønne deg med gode resultater og givende treningsopplevelser. 

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Kondisjon

10 000 meter på stakemaskin

Klarer du å stake 10 000 meter på stakemaskin så er du seig! Stakemaskinen har blitt et meget populært treningsapparat fordi det er skånsomt samtidig …

Kondisjon

Trappemaskin – Tøft og effektivt kondisjonsapparat

Trappemaskinene, eller stepmaskinen, ble lansert på treningssentre rundt om i verden for mer enn 40 år siden. Den var veldig populær gjennom hele 80-tallet, men …

Kondisjon

Kvinners maksimale forbrenningsevne

Menneskers evne til å trene hardt og dermed forbrenne mye, avhenger av flere faktorer uavhenging av kjønn, men her skal vi ta et lite dykk …

Treningsprogram

Ryggtrening med strikk

Ofte glemmer vi å trene ryggen når vi trener styrke. Kanskje er det fordi vi ikke ser den like godt som brystkassa og magen, men …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring