Klar, ferdig GÅ og JOGG!

Treningsekspert

Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

TREN FOR 99,- TIL AUGUST

En av de mest effektive og kanskje også en av de triveligste måtene å få fart på formen og forbrenningen, er ved å bevege på kroppen I skogen, langs veien, i parken eller inne på mølla – du kan bevege deg overalt! Jo fortere du beveger deg, desto høyere blir formforbedringen og forbrenningen!

Gå først!

Hvis du ikke jogger eller løper i dag, så begynn med å gå. Begynn å gå i et tempo du synes er passe. Etter hvert som du tenker at du skal bruke gange som treningsform, øker du farten. De gåturene som er treningsøkter (ikke glem å gå rolige turer og kos deg!), kan du bruke til å forbedre formen; øk farten for eksempel ukentlig eller etter hvert øk lengden på turene.

Gå motbakker

Når gå formen blir bedre, vil du merke mer overskudd og ikke minst at du naturlig går fortere enn før. Dersom du ønsker fortsatt fremgang og formutvikling, kan du nå enten begynne å prøve å jogge (se under) eller finne motbakkene enten ute eller på tredemølla. Hvis du går i ett tempo, for eksempel 5 km/t vil det blir tyngre å gå med samme fart oppover. Grovt regnet kan man si at for hver 2% stigning (lett å se på mølla, litt vanskeligere ute), tilsvarer det en fartsøkning på ca 1 km/t. enkelt sagt: Hvis du gar i 5 km/t på møllla, med 4% stigning, tilsvarer det en «flat fart» på 7 km/t, altså en ganske tøff jobb som sikrer formutvikling og viktigst av alt; et større og sterkere hjerte!

Overgang gå til jogg

Etter hvert som du går fortere og fortere kan det hende at du kommer opp i en fart som egentlig er rolig jogging. I starten er dette typisk el litt ubehagelig hastighet fordi det er for fort til å gå og for sakte til jogge, så da kan du for eksempel gå i 4 minutter, så jogge i 1 minutt osv slik at du gradvis har kommet igjen med jogging. Hvis dette går bra, kan du etter hvert kutte ned på gå periodene og øke jogge periodene, for eksempel gå 3 minutter og jogge i 2 minutter til du er ferdig med turen. Dersom det er motbakker, så gå gjerne disse så du ikke blir pinne stiv. Etter hvert kan det hende at du er i stand til å jogge mange minutter sammenhengende før du tar noen få minutter med gange – du har blitt en JOGGER!

Hvorfor jogge?

Som du har sett, vil du ha stor effekt både helsemessig og forbrenningsmessig av å gå, gå fortere og gå motbakker. I forhold til forbrenning, vil jogging gi et ekstra løft fordi du beveger du kroppen framover, men også oppover og nedover i hvert joggesteg. Dette krever ekstra kraft sammenlignet med å gå, så musklene jobbe litt hardere og derigjennom skape høyere forbrenning.

1 kcal pr kg pr km

Når du jogger eller løper, vil forbrenningen din være ca 1 kcal pr km du tilbakelegger. Om du veier 80kg og jogger 5 km, vil kcal forbruket på turen være ca 400 kcal (80 x 5). Mye å hente både forbrenningsmessig og viktigst: for hjertet og helsa di!

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Nybegynner

Sterk nok til å stå i jobb

Visste du at muskel- og skjelettlidelser topper sykemeldingsstatistikken her i Norge? I tillegg er andelen sykemeldte i Norge høy sammenlignet med andre europeiske land. Hva ...
Styrke

Pullups på 1-2-3

Pullups er en fantastisk øvelse for å bygge overkroppsstyrke, spesielt i rygg og armer. Enten du jobber mot din første pullup eller ønsker å øke ...
Nybegynner

“Urettferdig” hvileforbrenning

Hvorfor har noen høyere forbrenning enn andre? Hvorfor ser det ut som om enkelte kan “spise hva de vil” uten at de legger på seg? ...
Styrke

Kjapp styrketrening med egen kroppsvekt

Er du på farten eller litt for langt unna et treningssenter, kan du likevel få kjørt styrketrening på hele kroppen på kun 15 minutter. Her ...

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring