Klar, ferdig GÅ og JOGG!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Produktsjef

Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

En av de mest effektive og kanskje også en av de triveligste måtene å få fart på formen og forbrenningen, er ved å bevege på kroppen I skogen, langs veien, i parken eller inne på mølla – du kan bevege deg overalt! Jo fortere du beveger deg, desto høyere blir formforbedringen og forbrenningen!

Gå først!

Hvis du ikke jogger eller løper i dag, så begynn med å gå. Begynn å gå i et tempo du synes er passe. Etter hvert som du tenker at du skal bruke gange som treningsform, øker du farten. De gåturene som er treningsøkter (ikke glem å gå rolige turer og kos deg!), kan du bruke til å forbedre formen; øk farten for eksempel ukentlig eller etter hvert øk lengden på turene.

Gå motbakker

Når gå formen blir bedre, vil du merke mer overskudd og ikke minst at du naturlig går fortere enn før. Dersom du ønsker fortsatt fremgang og formutvikling, kan du nå enten begynne å prøve å jogge (se under) eller finne motbakkene enten ute eller på tredemølla. Hvis du går i ett tempo, for eksempel 5 km/t vil det blir tyngre å gå med samme fart oppover. Grovt regnet kan man si at for hver 2% stigning (lett å se på mølla, litt vanskeligere ute), tilsvarer det en fartsøkning på ca 1 km/t. enkelt sagt: Hvis du gar i 5 km/t på møllla, med 4% stigning, tilsvarer det en «flat fart» på 7 km/t, altså en ganske tøff jobb som sikrer formutvikling og viktigst av alt; et større og sterkere hjerte!

Overgang gå til jogg

Etter hvert som du går fortere og fortere kan det hende at du kommer opp i en fart som egentlig er rolig jogging. I starten er dette typisk el litt ubehagelig hastighet fordi det er for fort til å gå og for sakte til jogge, så da kan du for eksempel gå i 4 minutter, så jogge i 1 minutt osv slik at du gradvis har kommet igjen med jogging. Hvis dette går bra, kan du etter hvert kutte ned på gå periodene og øke jogge periodene, for eksempel gå 3 minutter og jogge i 2 minutter til du er ferdig med turen. Dersom det er motbakker, så gå gjerne disse så du ikke blir pinne stiv. Etter hvert kan det hende at du er i stand til å jogge mange minutter sammenhengende før du tar noen få minutter med gange – du har blitt en JOGGER!

Hvorfor jogge?

Som du har sett, vil du ha stor effekt både helsemessig og forbrenningsmessig av å gå, gå fortere og gå motbakker. I forhold til forbrenning, vil jogging gi et ekstra løft fordi du beveger du kroppen framover, men også oppover og nedover i hvert joggesteg. Dette krever ekstra kraft sammenlignet med å gå, så musklene jobbe litt hardere og derigjennom skape høyere forbrenning.

1 kcal pr kg pr km

Når du jogger eller løper, vil forbrenningen din være ca 1 kcal pr km du tilbakelegger. Om du veier 80kg og jogger 5 km, vil kcal forbruket på turen være ca 400 kcal (80 x 5). Mye å hente både forbrenningsmessig og viktigst: for hjertet og helsa di!

Mest populære artikler

Evolution

Seks tips for økt energinivå

Mange kjenner at energinivået er lavere nå underveis i vinterhalvåret. Heldigvis er det ikke så mye som skal til for komme i litt bedre hverdagsform …

Treningsprogram

Treningsøkt for hektiske dager

Jeg får ikke tid til å trene i dag Det kjente fenomenet tidsklemma. Mange opplever den berømte “tidsklemma”. Dette er ikke noe nytt, men det …

Kondisjon

Test deg på sykkelen

Sykling har eksplodert både som treningsform og transportmiddel de siste årene! Det er mange faktorer som avgjør hvor fort du kan sykle utendørs, men hvis …

Evolution

Treningsreisen over Atlanteren

Jeg heter Cato Johansen og er TV-fotograf og jobber over hele verden. Dette var et av bildene som gjorde meg oppmerksom på et forfall. Tross …

EnglishNorwegian

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening