Ikke bruk tiden til å trene feil!

Se hvilken trening som passer for deg
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Redaktør Evolution og Personlig trener

Med over 8000 PT-timer, bachelor i idrettsvitenskap fra NIH og som redaktør for en av Norges største treningsblogger er Andreas en av landets dyktigste personlige trenere.

Hva skal du trene, hvordan skal du trene, hvorfor skal du trene. Dette er spørsmål mange spør seg. Har du ingen klare målsettinger, eller ikke bedriver en spesifikk aktivitet vil denne artikkelen kunne hjelpe deg.  Denne tilnærmingen til trening og aktivitet vil garantere deg bedre helse og en enklere fysisk hverdag.

De aller fleste gjør en grunnleggende feil når de skal i gang med trening. De starter med øvelser og aktiviteter for å oppnå resultater som ikke gir helsemessige effekter av noen særlig grad. Det vanligste er å velge øvelser for flatere mage eller strammere lår og armer. Dette vil ikke øke livskvaliteten, men kaste bort tiden din i søken på bedre helse.

For å gjøre det beste for kroppen din bør du dekke følgende behov i rangert rekkefølge: 

1. Nødvendige helsemessige behov

Trening og aktivitet tilpasset din egen helse. Sykdom, overvekt, skader eller nødvendige behov tas i betraktning. Risiko bestemmer valg av trening og fokus. Eksempler vil være:

 • Økt forbrenning ved overvekt 
 • Forbedring av kondisjon ved lungesykdommer
 • Generelle helsebehov:
  • Bedret blodtrykkskontroll 
  • Bedret insulinfølsomhet 
  • Økt muskelstyrke 

2. Grunnleggende hverdagsutfordringer

Alle utsettes for en form for belastning/slitasje, dette skjer gjennom jobb, eller oppgaver i hjemmet. Eksempler kan være bæring av varer fra butikken, bæring av småbarn, hagearbeid, eller andre former for hushold. Forebyggende fysisk aktivitet gir viktige helsefordeler som vil kunne redusere slitasjen kroppen din opplever. Tren derfor både styrke og kondisjonstrening på et nivå som er litt tøffere enn det du utsettes for til daglig. Dette vil gi kroppen din mulighet til å jobbe på et nivå under potensialet sitt. Det er veldig tøft å skulle ”makse” styrken din hver gang du handler.

Styrketrening bør inneholde:

 • Øvelser for å øke muskelstyrke
 • Bevisstgjøre bevegelser, teknikk, motorikk og balanse


Kondisjonstrening bør inneholde:

 • Aktivitet som øker oksygenopptaket
 • Varighet som belaster kroppen og gir helsefordeler
 • Intensitet som overgår hverdagslig slitasje

3. Spesifikke livsutfordringer

Ulike hverdager og ulike helsemessige utgangspunkt gir ulikt behov. Tilpass trening etter livs- og arbeidssituasjon, treningen bør være tyngre enn den jobben du gjør. Er du håndverker og jobber daglig i taket, tren styrke på rygg- og skuldermuskulatur. Dette vil minske slitasjen du opplever daglig og reduserer sjansen for skader og betennelser betraktelig. 

Styrketrening før graviditet vil redusere risikoen for komplikasjoner under og etter fødsel. Det vil være en veldig tøff belastning å skulle bære både kropp og barn. Sørg for å være sterk nok for jobben før den starter.

4. Ønskelige tilpasninger

Vi er alle ulike og har ulike interesser, dekker du de overstående punktene står du fritt til å trene det som motiverer deg. Det kan være styrketrening for definert figur, kondisjonstrening for økt forbrenning eller konkurranser. Sett deg målsettinger som opprettholder lysten til å være aktiv.

Husk at treningen du gjennomfører alltid er bedre enn de gode planene!

Mest populære artikler

Evolution

Forbrenner du mer når du svetter?

Etter en treningsøkt med høy svettefaktor er det vanlig å både gå ned i vekt og se slankere ut, så da er det vel naturlig …

Evolution

Søvns påvirkning i hverdagen

Søvn er avgjørende for menneskets ve og vel. Visste du at kun EN natt med søvnmangel reduserer fysisk prestasjonsevne og samtidig øker risiko for sykdom? …

Styrke

Styrke for løpere

Løping over lengre distanser er definitivt en kondisjonsaktivitet, men likevel kan det hende at styrketrening kan gjøre deg raskere når du løper! Styrketrening – hvorfor? …

Treningsprogram

Enkel økt for travle dager

Tidsklemma er for mange en utfordring, og trening har en lei tendens til å lide av dette. Hva er det som gjør at man velger …

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

 • Fettforbrenning
 • Styrketrening
 • Kondisjonstrening