Ikke bruk tiden til å trene feil!

Se hvilken trening som passer for deg
Redaktør Evolution og Personlig trener

Med over 8000 PT-timer, bachelor i idrettsvitenskap fra NIH og som redaktør for en av Norges største treningsblogger er Andreas en av landets dyktigste personlige trenere.

Hva skal du trene, hvordan skal du trene, hvorfor skal du trene. Dette er spørsmål mange spør seg. Har du ingen klare målsettinger, eller ikke bedriver en spesifikk aktivitet vil denne artikkelen kunne hjelpe deg.  Denne tilnærmingen til trening og aktivitet vil garantere deg bedre helse og en enklere fysisk hverdag.

De aller fleste gjør en grunnleggende feil når de skal i gang med trening. De starter med øvelser og aktiviteter for å oppnå resultater som ikke gir helsemessige effekter av noen særlig grad. Det vanligste er å velge øvelser for flatere mage eller strammere lår og armer. Dette vil ikke øke livskvaliteten, men kaste bort tiden din i søken på bedre helse.

For å gjøre det beste for kroppen din bør du dekke følgende behov i rangert rekkefølge: 

1. Nødvendige helsemessige behov

Trening og aktivitet tilpasset din egen helse. Sykdom, overvekt, skader eller nødvendige behov tas i betraktning. Risiko bestemmer valg av trening og fokus. Eksempler vil være:

 • Økt forbrenning ved overvekt 
 • Forbedring av kondisjon ved lungesykdommer
 • Generelle helsebehov:
  • Bedret blodtrykkskontroll 
  • Bedret insulinfølsomhet 
  • Økt muskelstyrke 

2. Grunnleggende hverdagsutfordringer

Alle utsettes for en form for belastning/slitasje, dette skjer gjennom jobb, eller oppgaver i hjemmet. Eksempler kan være bæring av varer fra butikken, bæring av småbarn, hagearbeid, eller andre former for hushold. Forebyggende fysisk aktivitet gir viktige helsefordeler som vil kunne redusere slitasjen kroppen din opplever. Tren derfor både styrke og kondisjonstrening på et nivå som er litt tøffere enn det du utsettes for til daglig. Dette vil gi kroppen din mulighet til å jobbe på et nivå under potensialet sitt. Det er veldig tøft å skulle ”makse” styrken din hver gang du handler.

Styrketrening bør inneholde:

 • Øvelser for å øke muskelstyrke
 • Bevisstgjøre bevegelser, teknikk, motorikk og balanse


Kondisjonstrening bør inneholde:

 • Aktivitet som øker oksygenopptaket
 • Varighet som belaster kroppen og gir helsefordeler
 • Intensitet som overgår hverdagslig slitasje

3. Spesifikke livsutfordringer

Ulike hverdager og ulike helsemessige utgangspunkt gir ulikt behov. Tilpass trening etter livs- og arbeidssituasjon, treningen bør være tyngre enn den jobben du gjør. Er du håndverker og jobber daglig i taket, tren styrke på rygg- og skuldermuskulatur. Dette vil minske slitasjen du opplever daglig og reduserer sjansen for skader og betennelser betraktelig. 

Styrketrening før graviditet vil redusere risikoen for komplikasjoner under og etter fødsel. Det vil være en veldig tøff belastning å skulle bære både kropp og barn. Sørg for å være sterk nok for jobben før den starter.

4. Ønskelige tilpasninger

Vi er alle ulike og har ulike interesser, dekker du de overstående punktene står du fritt til å trene det som motiverer deg. Det kan være styrketrening for definert figur, kondisjonstrening for økt forbrenning eller konkurranser. Sett deg målsettinger som opprettholder lysten til å være aktiv.

Husk at treningen du gjennomfører alltid er bedre enn de gode planene!

Mest populære artikler

Styrke

Knebøy – er du på nivå med de beste?

Knebøy, «the king of exercises» er en styrkeøvelse de aller fleste er innom i en eller annen form. Øvelsen gir styrke i sete og lår …

Fysioterapi

Artrose – hverdagen for mange

Artrose er en av de vanligste årsakene til leddsmerter og forekommer hos over 10% av alle i Norge. Dette tallet er langt høyere for de …

Evolution

Seks tips for økt energinivå

Mange kjenner at energinivået er lavere nå underveis i vinterhalvåret. Heldigvis er det ikke så mye som skal til for komme i litt bedre hverdagsform …

Treningsprogram

Treningsøkt for hektiske dager

Jeg får ikke tid til å trene i dag Det kjente fenomenet tidsklemma. Mange opplever den berømte “tidsklemma”. Dette er ikke noe nytt, men det …

EnglishNorwegian

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

 • Fettforbrenning
 • Styrketrening
 • Kondisjonstrening