Hverdagsmosjon – Hvor mye har det å si?

Fagansvarlig og personlig trener

Sindre har jobbet som PT siden 2019. For han er det viktig at treningen er tilpasset, mestringsfylt og effektiv. i 2020 ble han kåret til "Årets PT" av EVO. I dag jobber han som fagansvarlig.

TREN FOR 99,- TIL AUGUST

Regelmessig fysisk aktivitet har vist seg å ha mange positive helseeffekter. Å ta seg en tur i parken, gå en rask runde eller sykle til jobben, er enkelt og en effektiv måte å få i seg den anbefalte mengden med daglig mosjon.

Helsedirektoratet anbefaler å være moderat fysisk aktiv i minst 2,5 til 5 timer i løpet av uken. Med andre ord omtrent 20-40 minutter hver dag. Økes intensiteten til høy intensitet, kan tiden halveres. Dette kan oppnås ved å ta seg en tur med høyere tempo enn du er vandt med på 30 minutter om dagen, eller ved å dele opp tiden i kortere intervaller gjennom dagen. Det er viktig å finne en form for fysisk aktivitet som man trives med, slik at det blir lettere å holde seg motivert og fortsette å være aktiv over tid.

Hvis du i utgangspunktet er lite fysisk aktiv, vil du få en betydelig helsegevinst ved å trene på et moderat nivå – med det menes at intensiteten skal være så høy at det blir vanskeligere å prate, dette merkes gjennom at setningene blir kortere.

Fordeler

Hverdagsmosjon kan hjelpe til å redusere risikoen for mange kroniske sykdommer, inkludert hjertesykdom, diabetes type 2, høyt blodtrykk og visse kreftformer. Det kan også bidra til å forbedre kondisjonen, øke muskel- og skjelettsstyrken og redusere stressnivået.

Fysisk aktivitet kan også ha en positiv innvirkning på mental helse. Det kan hjelpe å redusere symptomer på depresjon og angst, samtidig som det kan øke følelsen av velvære og velbehag. Det kan også bidra til å forbedre søvnkvaliteten og øke konsentrasjonsevnen.

Hvordan inkludere aktivitet i hverdagen?

Hverdagsmosjon kan være enkelt å inkludere i hverdagen, enten ved å gå eller sykle til jobben istedenfor kollektiv eller bil, ta trappene i stedet for heisen, eller ved å gå en tur mens man tar telefonen. Det kan også være aktiviteter som hagearbeid, dans og bære poser på vei hjem fra butikken. 

Som nevnt tidligere er det å gå en tur effektivt og enkelt. Derfor er det også blitt en populær form å ha møter på. “walking meetings” som det så pent heter, er en enkel måte for enkelte å implementere mer aktivitet i hverdagen, samtidig som du får noen fordeler på møte som økt kreativitet, blodtrykket synker, og med det blir det mindre stress og du får roet nervene.

Hva skal du velge?

Det viktigste vil uansett være å finne en form for fysisk aktivitet man trives med, så det kan bli en fast del av hverdagen. Hverdagsmosjon kan derfor hjelpe til å forbedre både den fysiske og psykiske helsen, redusere risikoen for kroniske sykdommer og bidra til å skape et bedre miljø.

Har du hørt vår treningspodkast?

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Styrke

Knebøy for sterk og spretten rumpe!

Knebøy er superøvelsen som trener både rumpe og lår. I denne artikkelen skal vi se på hvordan du kan utføre knebøy-øvelsen for å få maks ...
Treningsprogram

Kondisjon og styrketrening på 45 min

De fleste som er innom et treningssenter, bruker mellom 45 og 60 minutter på treningsøkta. På den tiden får du gjort masse bra trening. Her ...
Kondisjon

10 000 meter på stakemaskin

Klarer du å stake 10 000 meter på stakemaskin så er du seig! Stakemaskinen har blitt et meget populært treningsapparat fordi det er skånsomt samtidig ...
Kondisjon

Trappemaskin – Tøft og effektivt kondisjonsapparat

Trappemaskinene, eller stepmaskinen, ble lansert på treningssentre rundt om i verden for mer enn 40 år siden. Den var veldig populær gjennom hele 80-tallet, men ...

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring