Hverdagsmosjon – Hvor mye har det å si?

Fagansvarlig og personlig trener

Sindre har jobbet som PT siden 2019. For han er det viktig at treningen er tilpasset, mestringsfylt og effektiv. i 2020 ble han kåret til "Årets PT" av EVO. I dag jobber han som fagansvarlig.

TILBUD: TREN GRATIS TIL FEBRUAR

Regelmessig fysisk aktivitet har vist seg å ha mange positive helseeffekter. Å ta seg en tur i parken, gå en rask runde eller sykle til jobben, er enkelt og en effektiv måte å få i seg den anbefalte mengden med daglig mosjon.

Helsedirektoratet anbefaler å være moderat fysisk aktiv i minst 2,5 til 5 timer i løpet av uken. Med andre ord omtrent 20-40 minutter hver dag. Økes intensiteten til høy intensitet, kan tiden halveres. Dette kan oppnås ved å ta seg en tur med høyere tempo enn du er vandt med på 30 minutter om dagen, eller ved å dele opp tiden i kortere intervaller gjennom dagen. Det er viktig å finne en form for fysisk aktivitet som man trives med, slik at det blir lettere å holde seg motivert og fortsette å være aktiv over tid.

Hvis du i utgangspunktet er lite fysisk aktiv, vil du få en betydelig helsegevinst ved å trene på et moderat nivå – med det menes at intensiteten skal være så høy at det blir vanskeligere å prate, dette merkes gjennom at setningene blir kortere.

Fordeler

Hverdagsmosjon kan hjelpe til å redusere risikoen for mange kroniske sykdommer, inkludert hjertesykdom, diabetes type 2, høyt blodtrykk og visse kreftformer. Det kan også bidra til å forbedre kondisjonen, øke muskel- og skjelettsstyrken og redusere stressnivået.

Fysisk aktivitet kan også ha en positiv innvirkning på mental helse. Det kan hjelpe å redusere symptomer på depresjon og angst, samtidig som det kan øke følelsen av velvære og velbehag. Det kan også bidra til å forbedre søvnkvaliteten og øke konsentrasjonsevnen.

Hvordan inkludere aktivitet i hverdagen?

Hverdagsmosjon kan være enkelt å inkludere i hverdagen, enten ved å gå eller sykle til jobben istedenfor kollektiv eller bil, ta trappene i stedet for heisen, eller ved å gå en tur mens man tar telefonen. Det kan også være aktiviteter som hagearbeid, dans og bære poser på vei hjem fra butikken. 

Som nevnt tidligere er det å gå en tur effektivt og enkelt. Derfor er det også blitt en populær form å ha møter på. “walking meetings” som det så pent heter, er en enkel måte for enkelte å implementere mer aktivitet i hverdagen, samtidig som du får noen fordeler på møte som økt kreativitet, blodtrykket synker, og med det blir det mindre stress og du får roet nervene.

Hva skal du velge?

Det viktigste vil uansett være å finne en form for fysisk aktivitet man trives med, så det kan bli en fast del av hverdagen. Hverdagsmosjon kan derfor hjelpe til å forbedre både den fysiske og psykiske helsen, redusere risikoen for kroniske sykdommer og bidra til å skape et bedre miljø.

Har du hørt vår treningspodkast?

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Nybegynner

Hvordan kan trening bidra til å redusere stress?

8 grunner til at trening bidrar til å redusere og håndtere stress Fysisk avreagering: Trening gir en mulighet for kroppen å frigjøre oppsamlet spenning og …

Kondisjon

Brenn 500 kcal gående eller joggende!

500 kcal tar litt tid å forbrenne, men her har du 2 måter å gjøre det hvis du liker å gå eller jogge. I øktene …

Nybegynner

Hva er stress?

Stress kan forklares som en belastning på kroppens tåleevne. Det kan oppleves som både en fysiologisk og psykologisk reaksjon som oppstår når en person opplever …

Styrke

Styrketrening: En kilde til utallige fordeler

Når du hører ordet “styrketrening”, kan det hende at du ser for deg muskuløse bodybuildere som løfter blytungt på et treningssenter. Men sannheten er at …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening