Hva er steinene i glasset, og hvordan bruke de?

Osteopat, fysioterapeut & ernæringsfysiolog

LB Helse er klinikker i Oslo regionen med tverrfaglig kompetanse mellom osteopati, fysioterapi og klinisk ernæringsfysiologi.

TREN GRATIS TIL JUNI

Vi skriver nytt år, med nyte muligheter. Helse troner som regel øverst over nyttårsforsetter. Likevel viser statistikk at majoriteten av oss ikke holder ut januar en gang. Hvordan kan vi angripe dette på en litt annen måte?

En metafor jeg ofte bruker med pasientene mine, både for trening og behandling er å tenke seg et Norgesglass med sandkorn og noen større steiner.

Se for deg at du skal plassere steinene og sandkorna i glasset, og kunne skru på lokket. Velger jeg å fylle på med sandkorn først, vil jeg slite med å få lirket på plass alle de større steinene. Om jeg derimot starter med steinene, er det betydelig lettere å få rom til den mindre sanda innimellom. 

Finn flere bruksområder

Tenk så at du har egne glass for flere områder av livet. Trening kan være et glass, jobb får et glass og for eksempel kosthold. 

Bruker vi sistnevnte som eksempel kan hovedstenen være å spise nok proteiner. Potensielle sandkorn kan være kvaliteten på proteinkilden, tidspunkt for inntak, tilskudd eller naturlig, osv.. Her må du selv se hva som passer din situasjon.

På trening er det mange gode øvelser. Men vi kan ikke sette inn støtet på alle samtidig. 

Poenget er at vi må identifisere hovedsteinen(e) først. De er viktigst å prioritere. Det er heller ikke gunstig å ha for mange steiner, tenk to til fire store. Etter hvert som vi gradvis lykkes med noen sandkorn kan vi fylle på med flere.

Nå er det din tur!

Sandkorn er kompliserte fordi det er så mange av dem. Hvilke steiner har du tenkt å prioritere i livet ditt akkurat nå?

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Evolution

Barnevennlig trening

Som regel trener barn og voksne hver for seg; barna i idretten og de voksne trener på treningssenter eller utendørs. Av og til kan det …

Styrke

Oppvarming til styrketrening

Jeg ser mange som varmer opp på sykkel eller tredemølle før styrkeøkta. Personlig foretrekker jeg å bruke dynamiske tøyeøvelser. Ved å tøye med bevegelse før …

Kondisjon

Oppskrift på perfekt intervall

Her er hjelpen du trenger

Evolution

Pulsmåling – Uegnet til forbrenningsberegning

Pulsmåling er primært et verktøy for å som hjelper oss både til å styre intensiteten i kondisjonstreningen og gi indikasjoner på formutvikling. Likevel brukes pulsverdiene …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

EnglishNorwegian

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening