Hva er motivasjon?

Personlig trener

Kaja har i tillegg til PT-utdanning en bachelor i Idrettspsykologi fra Norges Idrettshøgskole. Med bakgrunn fra turn og ekstremsport har hun erfaring fra hvor mye kropp og hodet henger sammen, og viktigheten av å trene begge deler.
Som PT brenner hun for en helhetlig tilnærming til kunden og at trening skal være mestringsfult og gøy!

TREN FOR 99,- TIL AUGUST

Det er mye snakk om motivasjon når trening dukker opp som et tema. Er man motivert nok til å trene, hvor motivert er du til å nå dine mål, hva motiverer deg til å trene. Men hva er egentlig motivasjon?

Motivasjon kan forklares som det som gir handlingene våre retning og styrke, og noe som regulerer handlingene våre. En kan ofte kjennetegne at en har motivasjon for noe ved at det legges ned høy innsats, en har glede over det en gjør og får gode prestasjoner. Selv om motivasjon bidrar til å sette riktig kurs på skuta, vil det være flere motiver til stede som styrer retningen. Grunnen til at vi ender med det vi gjør, er styrken de ulike motivene har.

 

Et eksempel er at du har motivasjon til å lage mat fra bunnen av. Motiver som at “det smaker bedre, er sunnere og at du lærer mer om maten du lager” er til stede. I tillegg til motiver som tanker som også dukker opp. Hvilket motiv som “det er enklere å kjøpe noe er sterkest er det som får oss til å velge slik vi gjør. Det vil si at motivasjon kan være til stede, men det forstyrres av flere motiver som gjør at utfordringen for å “velge riktig” oppstår. Det første en kan gjøre for å lære seg å regulere adferden sin i forhold til valget en skal ta, er å bli bevisst på hvilke motiver man har i ulike situasjoner.

Motivasjon er altså ikke noe som er konstant hos oss, men det vil variere hvor sterkt det styrer oss ut fra hvilke motiver som inngår i motivasjonen. Dermed kan ikke alltid god motivasjon føre oss dit vi vil, det handler vel så mye om selvinnsikt og bevissthet på egne motiver.

Hvordan kartlegge egen motivasjon

Om vi tar trening som eksempel. Du ønsker å få mer motivasjon til å trene, men venter på at motivasjonen til å gjennomføre skal dukke opp. Et ønske om noe kan være en motivasjon, men grunnene bak er det vi må ta et dypdykk i.

Tips 1

Start med å skrive ned grunnene til hvorfor du vil trene. Dette bidrar til å skape en bevissthet på hvorfor du skal velge dette motivet framfor andre ting. I tillegg kan det være en fordel å ha lyst til noe selv, for at det skal holde i lengden.

Tips 2

Lag den en prioriteringsliste. Finn ut dine tidstyver, for så å se om det er noe du eventuelt kan prioritere i annen rekkefølge for å få inn trening i tidsplanen. Dette vil gi deg en oversikt over hvilke motiv som drar deg i en annen retning, og gjør det utfordrende for deg å motivere deg til trening. Prøv å utelate andre motiver som er mindre viktigere for en periode, slik at trening blir en prioritet du ønsker å sette av tid til.

Tips 3

Ikke sett deg i en posisjon der du må ta valg om du skal trene eller ikke. Det vil alltid være andre motiver til stede om hvorfor du ikke skal trene, men fokuset skal nå være å minne seg selv på hvorfor ikke. Når en stiller seg selv i en posisjon der en må ta valg, vil det sterkeste motivet vinne, uavhengig av om det er egentlig det som er ønsket på langsikt. 
Skal du ta en avgjørelse om du skal trene når du er sliten og sulten etter jobb, er det ganske sannsynlig at motivet om å komme hjem å spise og slappe av er noe du motiveres mer av i daværende øyeblikk. Det. erdermed vanskelig å kun basere seg på motivasjon til å trene, for den taper mot andre motiver i ulike settinger. Bestem deg på forhånd om du skal trene eller ikke, så muligheten til å vurdere valget senere forsvinner. Nøkkelord: planlegging. Planlegg å for eksempel ha treningsbagen klar og kanskje en ekstra matbit liggende, slik at det ikke er faktorer som påvirker valget du har tatt om å trene etter jobb.

 

Avlutningsvis skal det understrekes at det ikke er noe rett eller galt, men at noen løsninger kan bidra mer hensiktsmessig på veien mot dine mål og ønsker.

 

Lykke til!

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Styrke

Knebøy for sterk og spretten rumpe!

Knebøy er superøvelsen som trener både rumpe og lår. I denne artikkelen skal vi se på hvordan du kan utføre knebøy-øvelsen for å få maks ...
Treningsprogram

Kondisjon og styrketrening på 45 min

De fleste som er innom et treningssenter, bruker mellom 45 og 60 minutter på treningsøkta. På den tiden får du gjort masse bra trening. Her ...
Kondisjon

10 000 meter på stakemaskin

Klarer du å stake 10 000 meter på stakemaskin så er du seig! Stakemaskinen har blitt et meget populært treningsapparat fordi det er skånsomt samtidig ...
Kondisjon

Trappemaskin – Tøft og effektivt kondisjonsapparat

Trappemaskinene, eller stepmaskinen, ble lansert på treningssentre rundt om i verden for mer enn 40 år siden. Den var veldig populær gjennom hele 80-tallet, men ...

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring