Fra sokkeløs til løper: Overvinn ryggproblemene

Personlig Trener

Marius er en erfaren personlig trener og osteopat. Han er opptatt av at god helse er individuelt og fortjener en individuell tilnærming.

TREN FOR KUN 49,- TIL NOVEMBER

Her er en inspirerende historie om Stephan som tidligere var plaget med langvarlig ryggsmerter, men som nå er kvitt plagene og kan gjøre alt han har lyst til.
Ryggsmerter begrenser hverdagen

“I perioder skapte det også kjipe begrensinger i ting jeg liker å gjøre på fritiden eller ferien:

 Trene, stå på ski, stå mange timer på konsert, stupe i sjøen, høy fart og sykling.”

Stephan fortalte at ryggplagene hadde kommet gradvis, og at han nå var preget av smerter og lite bevegelighet. Smertene ble beskrevet som en “murring” og “svie” nederst i korsryggen som gradvis ble verre med tiden. 

På jobben medførte det at han, spesielt på lange dager ble ekstra sliten som følge av smerter. Enkelte dager var det vanskelig å holde konsentrasjonen på oppgavene som skulle bli gjort. Vond og stiv rygg var noe Septhan ble “minnet” på kontinuerlig gjennom dagen:

“Jeg våknet med smerter og det var vondt å stå opp av sengen, vanskelig å ta på seg klær (spesielt sokker og sko). Hverdagen ble fylt med problemer som å snu meg og se da jeg rygget bilen. Stå på t-banen, vondt å sitte i møter og på kontoret, vondt å bøye seg fremover, vondt å ta opp ting.” 

“Selv om jeg i utgangspunktet er positiv så skal det ikke stikkes under en stol at dette underbevisst skapte en viss irritasjon og frustrasjon, samtidig som man føler seg “gammel” når man er stiv som en 90-åring. Rent mentalt så bruker man energi på å lure på hva dette er også, hvorfor har jeg det, er det noe alvorlig galt med ryggen, skal det være sånn resten av livet?”

Gjennom målrettet trening og veiledning fikk Stephan tilbake hverdagen

Vi hadde fokus på hverdagsmosjon og generell fysisk aktivitet for å få han tilbake til hverdagen.

Sammen la vi ut på en reise med fokus på mestring, gode erfaringer knyttet til bevegelse og aktivitet. På veien fant vi noe Stephan trivdes med å gjøre over tid og varierte treningsøktene. Det ble en gradvis økning i belastning (øker fortsatt belastning i dag), og han har trent både med meg, sammen med venner og familiemedlemmer.

Jeg har også monitororert treningen og symptomer underveis (spesielt i starten) for å vite at vi var på riktig vei.

I tillegg har kunnskapen om at smerte ikke nødvendigvis betyr skade, hjulpet oss på veien! 

«Marius tok seg god tid til å analysere og la dermed opp et langsiktig treningsprogram med motiverende veiledning hvor vi bygget «sten på sten». For meg var det viktig! I dag er smertene og stivheten borte og jeg har fått en sterk kropp. Det virker definitivt inn på humøret som igjen er en motivasjonskraft til å holde meg i form. Fast jevnlig oppfølging med Marius er nå blitt en del av hverdagen.»

 

«Å bli i bedre fysisk form har jo en effekt på mange områder. Jeg har nå mer energi, bedre søvn, og nå tåler kroppen de innimellom lange arbeidsøktene på jobben. Jeg kan vel si at jeg nå ikke tenker på ryggen i det hele tatt. En morsom bonus er at jeg nå faktisk har satt meg nye mål innenfor trening. Jeg skal nå gradvis forbedre kondisjonen og utholdenheten gjennom å løpe.»

«Jeg har fått en helt ny hverdag med en fysisk sterk kropp hvor jeg som 56-åring ikke har
plagene lenger. Kroppen tåler det meste og jeg har virkelig glede av treningen!»

Suksessen oppsumert
  • Med gradvis belastningsøkning og systematisk arbeid over tid kan Stephan nå gjøre alt han vil – uten å måtte tenke på ryggen.
  •  Gjennomførte sitt første halvmaraton i 2021 og har løpt flere siden, helt uten å ha vondt i ryggen.
  • Trener med over 80 kg i markløft.

 

De samme biologiske systemene som fikk deg inn i smerteproblematikk potensielt også kan få deg ut igjen.

Kroppen er et økosystem – en biologisk organisme som endres hver dag, adapterer og tilpasser seg.Denne historien er i all hovedsak ment som en påminnelse om at det er mulig å bli bedre.
Det er mulig å komme tilbake til meningsfylte aktiviteter – selv med en kropp og en rygg som
har trøblet i mange år.

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Nybegynner

KLART DU SKAL KOSE DEG I FERIEN

Vi har akkurat gått inn i juli måned og ferietiden er i gang for fullt. For de fleste av oss er forventningene store om mye ...
Nybegynner

Sterk nok til å stå i jobb

Visste du at muskel- og skjelettlidelser topper sykemeldingsstatistikken her i Norge? I tillegg er andelen sykemeldte i Norge høy sammenlignet med andre europeiske land. Hva ...
Styrke

Pullups på 1-2-3

Pullups er en fantastisk øvelse for å bygge overkroppsstyrke, spesielt i rygg og armer. Enten du jobber mot din første pullup eller ønsker å øke ...
Nybegynner

“Urettferdig” hvileforbrenning

Hvorfor har noen høyere forbrenning enn andre? Hvorfor ser det ut som om enkelte kan “spise hva de vil” uten at de legger på seg? ...

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring