Vanlige årsaker til knesmerter kan være idrettsskader, overbelastning eller slitasjeforandringer på brusken i kneleddet.
Knesmerter som oppstår i forbindelse med fysisk aktivitet, trening og idrett
Knesmerter som oppstår i forbindelse med idrett kommer oftest av en akutt hendelse, som en direkte skade, spesielt i idretter hvor det er høy risiko for fall, sammenstøt eller vridninger.
Eksempel på akutte kneskader:
- Sidebåndskader
- Meniskskader
- Korsbåndskader
- Kneskål ut av ledd
- Brudd i kneskål
Ved trening på treningssentre eller i forbindelse med løping er det også vanlig å oppleve knesmerter. Disse knesmertene er ofte relatert til overbelastning av strukturer i kneet, og skade eller smerte vil da komme over tid. Slike smerter kan gå tilbake i løpet av kort tid dersom man tillater nok hvile. Hvis man derimot ikke lytter til kroppen sin og opprettholder belastningen, kan plagene fort bli langvarige med smerter og redusert funksjon. Det er flere årsaker til at belastningsskader kan oppstå, men ny aktivitet, uvant aktivitet eller veldig rask økning i treningsmengde er noen av de hyppigste årsakene.
Eksempler på belastningsskader:
- Senebetennelser
- Bursitt(slimposebetennelse)
- Patellofemoralt smertesyndrom(PFFS)
- Runners knee
- Jumpers knee

Hva kan man gjøre på egenhånd dersom man opplever knesmerter?
Å avlaste kneet er viktig. Man bør i en periode unngå øvelser som øker smertene. Å benytte seg av alternative treningsformer som avlaster kneet, er et godt tiltak. Det går fint an å bruke kneet til smertegrense slik at man ikke blir helt inaktiv.
Når bør du oppsøke fysioterapeut?
Ved langvarige knesmerter som har oppstått uten en akutt skade mot kneet, kan det være gunstig å oppsøke fysioterapeut tidlig i forløpet, rundt 1-2 uker etter debut av smertene. Erfarer du hevelse, varme, rødhet og låsninger i kneet, eller vansker med å belaste benet etter en akutt skade, anbefales du å kontakte lege snarlig for nærmere undersøkelse.

Hva kan Dr.Dropin Fysikalske hjelpe til med?
Hos Dr.Dropin Fysikalske finner du erfarne og dyktige fysioterapeuter som kan hjelpe deg med dine knesmerter. Vi undersøker kneet grundig og starter et relevant behandlingsopplegg for deg. Fysioterapeuten hjelper deg med et tilpasset treningsprogram. Målet er selvfølgelig å få bort smertene, men også å hindre at smertene kommer tilbake.