Forbrenne 16 105 kcal på en uke?

Treningsekspert

Halvor er en av de mest erfarne i treningsbransjen og en ettertraktet foredragsholder. Han har skrevet en rekke bøker om trening, blant annet «Best i Birken» og «Fra tjukkas til kjekkas».

TREN GRATIS TIL AUGUST

Ja, det er fullt mulig for de fleste av oss! Dette er det antall kcal du forbrenner på ei uke dersom du veier 100 kg, er normalt hverdagsaktiv og trener to ganger i uka selv om du «bare» går, også i treningen! Her skal du få se hvordan det både er reelt og fullt oppnåelig for de fleste!

Hvileforbrenning en uke

Vi begynner med den største andelen av forbrenningen din, hvileforbrenningen din. Det finnes en rekke formler og en del måling av hvileforbrenning. Når man tester veltrente personer, ser man typisk at hvileforbrenningen er ca 1 kcal pr kg kroppsvekt pr time. Hvis du er i veldig god form og veier 100kg, blir hvileforbrenningen 100 kcal pr time, døgnet rundt. Totalt 2400 kcal pr døgn. Dersom du er i mindre god form, blir tallet nærmere 0,8 kcal pr kg kroppsvekt pr time, altså 80 kcal pr time dersom du veier 100 kg. Totalt 1920 kcal pr døgn. I denne beregningen tar vi utgangspunkt i at du er i mindre god form, noe som gir en total hvileforbrenning på 1920 kcal pr døgn og hele 13 440 kcal på ei uke. Det fine med hvileforbrenningen er at den tikker og går uansett!

Aktivitetsforbrenning en uke

Det anbefales å gå ca 10 000 skritt daglig. Vi skrur ned forventingene litt og ser på effekten av å gå 7000 skritt hver dag (også lørdag og søndag!). Vi beregner at hvert skritt er ca 60 cm langt (dette vil variere med benlengde, hastighet etc, men er ganske treffsikkert). Det betyr at når du går 7000 skritt pr dag, har du tilbakelagt 4,2 km. Vi vet at du bruker ca 0,7 kcal pr kg kroppsvekt pr kilometer du tilbakelegger, så når du veier 100 kg og har gått 4,2 km, blir det totale kcal forbruket fra de 7000 skrittene 295 kcal. Går du 7000 skritt hver dag, blir den ukentlige forbrenningen fra hverdagsaktivitet hele 2065 kcal.

Treningsaktivitet – to økter i uka

For å få fart på formen og hjertepumpa, legger vi inn 2 effektive kondisjonstreningsøkter som varer 45 minutter pr gang og at du går, ev går i motbakke ute eller på tredemølle for at du skal få opp pulsen og jobbe hardt. De to treningsøktene ser slik ut: Gå gradvis raskere i 8 min for å bli gjennomvarm. Deretter går du så fort du kan i to minutter, før du roer ned og går veldig rolig i 90 sekunder (aktiv pause). Deretter går du på så fort du kan i 2 minutter (flatt eller motbakke) før du igjen går veldig rolig i 90 sekunder. Gjennomfør totalt 8 x 2 minutter med maksimal gangfart og 90 sekunders pauser før du avslutter med rolig gange i 5 minutter. Dersom du veier 100 kg, vil en slik økt gi en forbrenning på ca 300 kcal litt avhengig av tempo og ev motbakke. Dersom du gjennomfører to ukentlige økter, blir det totale kcal forbruket fra treningen 600 kcal.

Ut å gå!

Her ser vi at totalen blir 16 105 kcal som lovet i overskriften (13 440 kcal + 2065 kcal + 600 kcal). Hvis du beveger deg mer, enten i hverdagen eller på trening, blir tallet enda høyere og blir formen, spesielt kondisjonen bedre, er det grunn til å tro at hvileforbrenningen vil kunne øke litt pr time som vil gi gevinst både pr døgn og pr uke. Ikke bli sittende – reis deg opp og gå hver dag og gå fort minst et par ganger i uka!

Forutsetninger for kcal beregninger:

  • Hvileforbrenning er beregnet utfra formelen 0,8 kcal/kg/time. Veier du 100kg, blir hvileforbrenningen 80 kcal pr time.
  • Aktivitetsforbrenning er beregnet utfra en skrittlengde på 60cm pr skritt og et kcal forbruk på 0,7 kcal/km/ kg kroppsvekt. Er du 100kg og går 1 km gir dette en kcal forbruk på 70 kcal.
  • Treningsforbrenning er basert på samme kcal forbruk pr tilbakelagt km som i hverdagsaktivitet

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Evolution

Tren gjennom svangerskapet

I løpet av de siste 25 årene har flere forskningsstudier vist betydelige fordeler ved fysisk aktivitet og trening under og etter svangerskapet for både mor …

Treningsprogram

Veien til 500 kalorier – Ellipse

Artikkelserien “veien til 500 kcal” er laget i samarbeid med Polar. Jeg tester ulike treningsaktiviteter for å nå 500 forbrente kalorier. I podcasten Evolution oppsummerer …

Evolution

Pulsmåling – ikke helt til å stole på

Pulsmåling hjelper oss både til å styre intensiteten i kondisjonstreningen og gir oss ofte indikasjoner på formutvikling. Det er imidlertid noen begrensninger ved bruk av …

Treningsprogram

Veien til 500 kalorier – styrketrening

Artikkelserien “veien til 500 kcal” er laget i samarbeid med Polar. Jeg tester ulike treningsaktiviteter for å nå 500 forbrente kalorier. I podcasten Evolution oppsummerer …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening