Artrose – hverdagen for mange

Fysioterapeut

Dr. Dropin

Artrose er en av de vanligste årsakene til leddsmerter og forekommer hos over 10% av alle i Norge. Dette tallet er langt høyere for de over 50 år. Typiske symptomer er smertefulle, hovne og stive ledd. Det er vanlig å merke plagene når benet bøyes eller strekkes, f.eks. når man går ned en trapp eller når man skal reise seg fra en seng. 

Ettersom vi ikke kan kurere sykdommen er det helt sentralt å lære å mestre den. Forskning indikerer at en får bedre effekt desto tidligere en tar grep. 

Mange av mine pasienter vet at trening er viktig for å kunne mestre hverdagen med artrose, men de fleste lurer på hva slags trening som er best. Andre lurer på hvilke kosttilskudd, om noen, som faktisk har en virkning. Ofte møter jeg også pasienter som er bekymret for å måtte operere et kne eller en hofte, og lurer på om dette er riktig for dem. 

Hvis det er en ting som ikke fører til mestring, så er det uavklarte spørsmål. Programmet ‘Aktiv med Artrose’ er for mange løsning på akkurat dette problemet.

Hva er aktiv med artrose?

I et samarbeid mellom Universitetet i Oslo og Ullevål sykehus er det utviklet et program for deg med kne- eller hofteartrose. ‘Aktiv med Artrose’ består av tre ulike deler, der det overordnede formålet er å hjelpe deg med å redusere smerter/stivhet og gi deg veiledning for å kunne mestre plagene best mulig.

Del 1 - Artroseskolen

Artroseskolen er en gruppeforelesning der en fysioterapeut forklarer hva artrose er, hva man kan gjøre for å redusere plagene og generelt hvordan man bør forholde seg til sykdommen. Dette er en god anledning til å få svar på alle spørsmålene du sitter på, i tillegg til å motta viktig informasjon.

Del 2 - Undersøkelse hos fysioterapeut

Etter artroseskolen gjennomføres det en grundig undersøkelse hos en fysioterapeut. Hensikten med undersøkelsen er å kartlegge din situasjon, slik at du kan forstå hva som er den beste behandlingen for deg. Med bakgrunn i denne undersøkelsen kan fysioterapeuten lage en treningsplan tilpasset deg og dine behov.

Del 3 - Trening

Etter de første to delene har du tilegnet deg masse kunnskap om artrose, og ikke minst har du fått en bedre forståelse av hvordan plagene påvirker deg. Du har lært hva man ikke skal gjøre, og hva som er viktig å gjøre for å bli bedre. Nå kommer den delen der teorien skal gjøres om til praksis. Det er anbefalt en treningsperiode med trening to ganger per uke i minst 6 uker. Det er primært tre vanlige måter å gjennomføre treningen på:

  1. Gjennomgå et egentreningsprogram med din fysioterapeut og deretter forsøke å trene på egenhånd. 
  2. Gjennomføre treningen med fysioterapiveiledning én til én.
  3. Bli med på en fysioterapiveiledet artrosegruppe. 


Sistnevnte gir deg mulighet til å trene to ganger i uken i små grupper. Du får grundig oppfølging av fysioterapeut under hele treningen og på den måten sikrer du at treningen utføres korrekt og at øvelsene hele tiden tilpasses til deg. Jeg har selv jobbet med artrosegrupper i tre år, og har hatt den store gleden av å se mange oppleve store fremskritt hva gjelder smertereduksjon og bedre helse. Ikke minst er gruppetreningen utrolig effektiv på det viktigste punktet, nemlig det å gjennomføre. For til syvende og sist er det kun den treningen man faktisk gjør som har en effekt!

Ønsker du å lese mer om aktiv med artrose og hva vi i Dr.Dropin Fysikalske tilbyr kan du trykke på lenken under. Her finner du også informasjon om hvem du kan kontakte dersom du har spørsmål.

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

JANUAR TILBUD

TREN FOR 49,- TIL APRIL

Mest populære artikler

Evolution

Vann eller sportsdrikk til kondisjonstreningen?

Hva slags drikke trenger du når du trener kondisjon? Er vann greit eller bør du drikke sportsdrikk, cola eller noe annet? Over eller under en …

Evolution

Hverdagsmosjon – Hvor mye har det å si?

Regelmessig fysisk aktivitet har vist seg å ha mange positive helseeffekter. Å ta seg en tur i parken, gå en rask runde eller sykle til …

Styrke

Geniale treningsapper 2023

Her finner du den som passer deg

Evolution

2 Gode grunner til å bruke PT

Hva kan en personlig trener tilby deg som du selv ikke er i stand til å levere? Jeg vil nedenfor liste opp 2 nye punkter …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

EnglishNorwegian

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening