8 myter om styrketrening

Gjør trening med vekter deg tyngre?
Personlig trener

Med over 10 000 gjennomførte timer er Andreas en av landets mest erfarne personlige trenere. Han brenner for å gjøre trening enkelt og effektivt for vanlige folk. Dette har resultert i utgivelse av flere bøker og foredrag om trening de siste årene.

TREN FOR 49,- TIL JUNI

1. Jeg vil ikke bli tyngre av styrketrening

I oppstarten av treningen vil kroppen binde til seg mer væske. Dette vil resultere i en svak økning i vannmengde i kroppen, som igjen vil gi utslag på vekten. Dette er sunt og helt naturlig, vi snakker ikke om store utslag, men ca 1-3 liter som vil gi en vektøkning på 1-3kg.

Så lenge du trener aktivt vil behovet for væske være tilstede i muskulaturen, men vannmengden vil ikke øke kontinuerlig. Dette skjer kun ved oppstart etter lengre tids pause fra trening. Husk at den økte vekten av mer vann i kroppen lett vil kunne byttes ut med nedgang i fettmasse gjennom trening og riktig kosthold.

2. Jeg vil ikke ha for store muskler

Det å øke muskeltversnittet, eller størrelsen på muskulaturen er en utfordring selv for de som trener mye. I startfasen av treningen vil økning av væske i kroppen få musklene til å virke strammere og til synelatende større. Denne veksten avtar raskt og for videre vekst kreves mye arbeid.

For å øke muskelmassen i kroppen må belastning, treningsmengde og rett inntak av næring være på plass. For de som trener styrke 2 ganger eller færre per uke vil store muskler være nesten umulig å oppnå ved trening av hele kroppen. For å få musklene til å vokse trengs økende belastning og etter en tids trening vil økt frekvens, det betyr flere treningsøkter være nødvendig for å fortsette utviklingen. Du vil få sterkere og mer synlige muskler, men du trenger ikke frykte de store musklene.

3. Jeg trener med lette vekter for å få lange slanke muskler

Hvordan muskulaturen ser ut er genetisk bestemt og vil i liten grad kunne la seg påvirke. Det å trene med lettere vekter vil gi lavere belastning og videre gi mindre effekt av treningen. For å få god uttelling av styrketrening bør motstanden være opp i mot den maksimale belastning du klarer.

4. Styrketrening er for de som vil ”forme” kroppen

Den viktigste grunnen til å trene styrke er ikke hvordan musklene ser ut, men hva du får igjen for treningen. Det å utsette kroppen for litt tøffere belastning enn hva hverdagen din gjør, vil gi deg mange fordeler. Alt du gjør er en ”slitasje” på kroppen og jo bedre rustet du er for denne jobben, jo mindre ”sliten” blir du. Dette gjelder i tillegg til en rekke andre helsefordeler.

5. Styrketrening av magen er viktig for å få flatere mage

Musklene i kroppen ligger under fettvevet og vil først bli synlige når fettvevet reduseres. For å oppnå flatere mage, eller andre ønskelige endringer vil det absolutt smarteste være å se på kosthold i kombinasjon med energiforbruket. Sit-ups og andre mageøvelser vil gi gode fordeler for muskulaturen, men til dels være bortkastet sett i sammenheng med andre og mer effektive tiltak.

6. Musklene blir borte av å trene kondisjon

Svært mange frykter kondisjonstreningen, de tror dette vil gå på bekostning av musklene de trener så hardt for å få. Den enkleste måten å se på dette er gjennom et mattestykke. For å legge på deg muskler må du ha mer energi enn du trenger. Altså spise nok mat til at musklene kan bygges opp etter trening. Kondisjonstrening vil øke forbruket og det kreves derfor mer mat for å dekke behovet. Musklene i seg selv vil ikke bli borte eller slutte å vokse. De er avhengig av belastning over tid, noe som vil gi et behov for mer muskler for å tåle den jobben du utfører. Det vil derfor ikke være noe problem å drive kondisjonstrening i samme periode som det trenes styrke. Det som vil være viktig er å spise etter det målet du har. Husk at kondisjonstrening også vil gjøre musklene ”slitne”, som ved styrketrening. Velg derfor hva som er viktig for deg og start treningsøkten med dette, eventuelt del treningen inn i flere dager.

7. Styrketrening er for unge

Styrketrening er viktig i alle aldre, men forskning viser at eldre vil ha størst utbytte av treningen. Med alderen vil musklene svinne bort og belastning som opprettholder eller skaper muskulatur blir ekstra viktig. Husk at det fint kan være forskjell på målsettingen med styrketreningen. Tren for å dekke de behovene du har gjennom din hverdag. Alle må ikke trene for å få større muskler.

Velg øvelser som gir god løfteteknikk, bedrer balansen og generelt styrker de store muskelgruppene. Deretter kan det velges øvelser etter andre behov.

8. Jobben min er tung, det holder for meg

Hvor fysisk tøff jobben din er vil avgjøre behovet for styrketrening. Jo tyngre jobben er, jo større er behovet. Tenk deg en hverdag der du ikke er sterkere enn arbeidsoppgavene dine, det betyr at jobben er maksbelastningen din. Tren styrke slik at en dag på jobb er lettere enn hva du kunne ha levert på trening. Da vil slitasjen være lavere og risikoen for skader mindre. Du vil også være mindre sliten etter endt arbeidsdag.
Du velger selv hvor avansert du ønsker at treningen skal være. Det som er viktig er å utfordre kroppen minimum 2 ganger per uke, med øvelser som bedrer utholdenhet, styrke, koordinasjon og balanse. Det vil redusere risikoen for skader og sykdom betraktelig. Tren så du blir svett og velg øvelser som ligner din hverdag. Sørg for at du er sterkere enn den kroppen du bærer rundt på daglig.

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Kondisjon

Trappemaskin – Tøft og effektivt kondisjonsapparat

Trappemaskinene, eller stepmaskinen, ble lansert på treningssentre rundt om i verden for mer enn 40 år siden. Den var veldig populær gjennom hele 80-tallet, men …

Kondisjon

Kvinners maksimale forbrenningsevne

Menneskers evne til å trene hardt og dermed forbrenne mye, avhenger av flere faktorer uavhenging av kjønn, men her skal vi ta et lite dykk …

Treningsprogram

Ryggtrening med strikk

Ofte glemmer vi å trene ryggen når vi trener styrke. Kanskje er det fordi vi ikke ser den like godt som brystkassa og magen, men …

Nybegynner

Økt hvileforbrenning – er det mulig?

Hvileforbrenning er den mengden energi/ det antall kcal et mennesket forbrenner når man er i hvile, for eksempel ligger eller sitter helt stille. For de …

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring