Fem grunner til å være aktiv med vond rygg

Personlig Trener

Marius er en erfaren personlig trener og osteopat. Han er opptatt av at god helse er individuelt og fortjener en individuell tilnærming.

TREN FOR 99,- TIL AUGUST

1. Fysisk aktivitet er et av de mest evidensbaserte tiltakene vi har for ryggsmerter

I 2018 publiserte The Lancet, et av verdens mest prestisjetunge medisinske tidsskrifter, sine anbefalinger for å forebygge og behandle korsryggsmerter.

I disse anbefalingene ble forskningen bak en rekke ulike tiltak du kanskje har prøvd tidligere undersøkt. Blant disse var massasje, akupunktur, manipulasjon/«knekking», mindfulness, Paracet og fysisk aktivitet.

Og hvilket tiltak tror du kom best ut? Ja, du gjettet riktig: Fysisk aktivitet!

Fysisk aktivitet kan med andre ord være veldig effektivt i å redusere ryggsmerter når du har de. I tillegg viser store populasjonsstudier at individer som er mer fysisk aktive har redusert sjanse for å få langvarig ryggplager. 

2. Dine mellomvirvelskiver elsker aktivitet

En vanlig oppfatning blant mange er at fysisk belastning på ryggen fører til slitasje – det er ikke riktig!

Faktisk kan man gå så langt å si at ryggen er helt avhengig av belastning for at ryggen skal fungere optimalt og kunne brukes i alle retninger og bevegelser.

En studie fra 2017 viste at MER fysisk aktivitet var assosiert med BEDRE mellomvirvelskiver når de undersøkte ryggen med MR. I tillegg viste en studie fra 2016 at løpere hadde sterkere mellomvirvelskiver sammenlignet med de som ikke var aktive. 

Skivene mellom ryggvirvlene er avhengig av belastning og kompresjon for at de skal få den næringen de trenger. I tillegg vil aktivitet gjøre at du føler deg mindre stiv og får økt blodsirkulasjon – noe som igjen gjør at du kan bevege deg mer lett og ledig! 

Motion is lotion!

3. Aktivitet kan utløse «kroppens eget morfin»

Visste du at hjernen vår har sitt eget apotek med smertestillende medisiner?

Dette apoteket er tilgjengelig hele tiden, åpent døgnet rundt – syv dager i uken. Medisinene du finner her har heller ingen bivirkninger og de er spesialtilpasset akkurat DEG!

Medisinene jeg her snakker om er egentlig ikke medisiner, men kroppens egne hormoner som hjernen pumper ut i kroppen når du er fysisk aktiv. Disse hormonene blir kalt «happy hormones» av smerteforsker David Butler. Hormonene vi snakker om er serotonin, enkefaliner, opioider, dopamin og morfin-lignende substanser.

Drar du kjensel på noen av de?

Alle disse utgjør en kraftig og svært effektfull cocktail, og det viser seg at disse fungerer veldig mye bedre enn de du kjøper på et vanlig apoteket – spesielt for deg med langvarig plager!

Du har garantert opplevd å plutselig legge merke til et sår du ikke aner hvor kom fra, eller sett en idrettsutøver utføre spektakulære bevegelser selv med store skader. I disse tilfellene har kroppens eget apotek spilt en viktig rolle!

4. Aktivitet er bra for din mentale helse

Visste du at nyere forskning har konstatert at hjernen er et av de organene som påvirkes mest av fysisk aktivitet?

I tillegg vet vi mer og mer om hjernens – og nervesystemets rolle når det kommer til smerte. Hos mennesker med langvarig ryggplager har det skjedd endringer både i hjerne-og nervesystem, og for at hjernen skal fungere som den skal er den helt avhengig av fysisk aktivitet.

Vi vet nå at fysisk aktivitet har noen veldig kule UMIDDELBARE effekter på hjernen. Forskning viser at du blir mer kreativ, får bedre hukommelse, bedre humør, mer energi og bedre stressmestring.

Skal du for eksempel i et viktig møte, ha eksamen eller lignende anbefales det å gjøre noe aktivt i forkant. I tillegg er det blitt gjort en veldig kul studie i Sverige hvor forskerne har fulgt en stor gruppe mennesker i over 40 år.

Denne studien viste at de som hadde god kondisjon som 30-åring hadde nesten 90% redusert risiko for demens som 70-åring. I tillegg har det vist seg at en gåtur om dagen reduserer risiko for depresjon med 40%!

Langvarig ryggplager er sterkt knyttet til psykologiske faktorer og resultatene nevnt over har stor innvirkning på deg med en smertefull rygg!

5. Bedre generell helse

Om fysisk aktivitet hadde vært en pille ville alle tatt den, sier fastlege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle. Vi vet nå at det å være fysisk aktiv er det beste du kan gjøre for din generelle helse! 

Fysisk aktivitet reduserer blodtrykk, reduserer sjansen for diabetes og hjerte-kar-sykdommer. Det viser seg at fysisk aktivitet kan være med å forebygge og behandle over 26 ulike sykdommer og lidelser! 

Dersom du ønsker å lære mer, se her: https://krathehelse.simplero.com/page/134541 

www.krathehelse.no – Facebook/Instagram: @krathehelse 

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Styrke

Knebøy for sterk og spretten rumpe!

Knebøy er superøvelsen som trener både rumpe og lår. I denne artikkelen skal vi se på hvordan du kan utføre knebøy-øvelsen for å få maks ...
Treningsprogram

Kondisjon og styrketrening på 45 min

De fleste som er innom et treningssenter, bruker mellom 45 og 60 minutter på treningsøkta. På den tiden får du gjort masse bra trening. Her ...
Kondisjon

10 000 meter på stakemaskin

Klarer du å stake 10 000 meter på stakemaskin så er du seig! Stakemaskinen har blitt et meget populært treningsapparat fordi det er skånsomt samtidig ...
Kondisjon

Trappemaskin – Tøft og effektivt kondisjonsapparat

Trappemaskinene, eller stepmaskinen, ble lansert på treningssentre rundt om i verden for mer enn 40 år siden. Den var veldig populær gjennom hele 80-tallet, men ...

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring