Tøyeøvelser for underkropp

Personlig Trener

Petter har lang erfaring og bred utdannelse innen trening og helse. Som PT og Massør jobber Petter med alt fra hverdagshelter til toppidrettsutøvere. Han er også skribent, foredragsholder og driver Youtube kanalen God Form

SUPERTILBUD: TREN GRATIS UT ÅRET

En mobil underkropp er viktig for optimal bevegelse og en frisk kropp. I denne artikkelen får du 10 gode øvelser som tøyer rumpe, lår, legger.

Rumpa

Hofta er et kuleledd som gir mulighet for masse bevegelser i forskjellige retninger. Det er viktig å ha mobile hofter så du kan gjøre bevegelser og komme deg inn i posisjoner uten at du kompanserer med bevegelse fra andre ledd eller ryggen. Mange kjenner ofte mindre smerte ved f.eks isjas problemer fra rygg og hofte av å tøye ut rumpa skikkelig. Her har du noen øvelser som tøyer dype rotasjons-muskler inne i hofta og  de store sete musklene.


Baksiden av lår

Er du for stiv på baksiden av låret kompanserer man ofte ved å bøye ryggen istedet for hofteleddet dersom man skal bøye seg forover. Det i seg selv er ikke noe problem, men det kan gjøre det vanskeligere å f.eks spenne opp ryggen skikkelig i markløft. Her har du noen øvelser som tøyer baksiden av låret. 

Fremsiden av lår

Kneet er et hengselledd som vanligvis trenger mest stabilitet. Men dersom musklene som krysser kneet blir for stramme for normal funksjon, kan det skape hindringer og evt smerte. 
Her har du en øvelse som tøyer veldig godt på framsiden av låret.


Leggen

Ankelleddet er det første leddet med mye bevegelighet som møter bakken. Kroppen din består av flere ledd satt oppå hverandre og har du hindringer i det nederste leddet kan dette skape hindringer for resten av kroppen. F.eks at du ikke kommer helt ned i en knebøy. Mange som løper mye har også godt av å tøye ut leggene i blant. Her har du noen øvelser som tøyer ankelleddets to hoved muskler.

Jeg er veldig glad i å kjøre dynamiske tøyningsøvelser som en del av oppvarmingen. Her har du noen gode mobilitetsdriller som tøyer flere muskler i underkroppen samtidig.


Tøyning av underkroppen kan gjøres hvor som helst, når som helst. Sett gjerne sammen de tøynings øvelsene som du trenger mest til en liten sekvens som du kan kjøre 2-3 ganger i uka. Dersom du oppdager at du er litt stivere på en av sidene kan det være lurt å jobbe litt ekstra på den stiveste siden for å utligne evt muskelubalanser. Her har du en kjapp og fin sekvens du kan prøve neste gang du skal tøye.

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Mest populære artikler

Treningsprogram

Effektiv fullkroppstrening

Her er fullkroppsprogrammet for deg som har trent litt og ønsker en challenge. Øvelsene er satt opp som et supersett, det vil si at du …

Nybegynner

6 enkle tips for å opprettholde motivasjonen

Motivasjonen vil ikke være konstant, og det er flere faktorer som påvirker hvor sterk motivasjon er til å gjennomføre egne mål og ønsker. Her er …

Nybegynner

Hva er motivasjon?

Det er mye snakk om motivasjon når trening dukker opp som et tema. Er man motivert nok til å trene, hvor motivert er du til …

Styrke

8 myter om styrketrening

Gjør trening med vekter deg tyngre?

Få gratis treningstips

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få de beste treningstipsene, nyheter og andre nyttige tilbud fra EVO.

Ved å melde deg på aksepterer du vår personvernsærklæring

Gjør som 100 000 andre!

Prøv vår nye podcast: 

  • Fettforbrenning
  • Styrketrening
  • Kondisjonstrening